14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a aprobat alocarea a 68 mililoane lei pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale

Guvernul a aprobat alocarea a 68 mililoane lei pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, sprijin financiar în valoare de 68 milioane de lei pentru susţinerea integrării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, din învăţământul de masă, prin asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Guvernul Romaniei a aprobat, în şedinţa de joi, 16 iunie, proiectul iniţiat de Ministerul Educaţiei privind repartizarea pe judeţe a sumelor pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, integraţi în învăţământul de masă, pentru anul 2016. Astfel, în premieră, a fost alocată suma de 68 milioane lei pentru susţinerea integrării a 27.350 copii aflaţi în această situaţie.

„Prin adoptarea acestui act normativ se urmăreşte încurajarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi a copiilor cu deficienţe de învăţare sau cu dificultăţi de adaptare/dizabilităţi să frecventeze învăţământul preuniversitar de masă, sporind în acest fel şansele pentru integrarea lor socială şi garantându-le libertatea de a alege parcursul educaţional considerat cel mai potrivit, adaptat nevoilor fiecăruia. Măsura are şi rolul de a asigura accesul egal la educaţie al tuturor copiilor şi să sprijine copiii şi tinerii cu probleme şi nevoi educaţionale speciale să studeieze în învăţământul public de masă”, se arată în comunicat.

Sumele repartizate se aprobă din bugetele judeţelor şi vor fi folosite pentru plata drepturilor de care beneficiază copiii cu cerinţe educaţionale speciale, pentru toate zilele de şcolarizare pe anul 2016, constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei.
Pentru a accesa aceste fonduri, părintele sau, după caz, reprezentantul legal al beneficiarului, solicită în scris, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, acordarea acestor drepturi. Cererea scrisă este depusă la unitatea de învăţământ preuniversitar unde este înscris elevul cu cerinţe educaţionale speciale şi este însoţită de următoarele documente, în copie: certificatul de naştere al beneficiarului, actul de identitate al părintelui sau, după caz, al reprezentantului legal şi certificatul de orientare şcolară şi profesională.

Valoarea alocaţiei de hrană pe zi este de 16,60 lei, iar valoarea drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive pe an este de 498 lei pentru grupa de vârstă de la 3 la 7 ani, inclusiv; 611 lei pentru grupa de vârstă de la 7 la 14 ani, inclusiv; 754 lei pentru grupa de vârstă de la 14 la 18 ani, inclusiv; 844 lei pentru grupa de vârstă 18 – 26 de ani, inclusiv.

„Unităţile de învăţământ de masă plătesc beneficiarilor sumele aferente reprezentând alocaţia zilnică de hrană în primele cinci zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă/e, în funcţie de numărul de zile de şcolarizare şi a prezenţei şcolare înregistrate în luna/lunile anterioară/e. Fac excepţie de la condiţia de acordare a drepturilor în funcţie de prezenţa şcolară, beneficiarii care au certificat de orientare şcolară şi profesională şi care sunt şcolarizaţi la domiciliu şi/sau internaţi în unităţile sanitare”, se mai arată în comunicat.

Cuantumurile aferente drepturilor de care beneficiază copiii, cu excepţia sumelor reprezentând alocaţia zilnică de hrană, se plătesc până la sfârşitul anului calendaristic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS