22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStoltenberg: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO

Stoltenberg: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO

România își oferă disponibilitatea de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, de aproape 5.000 de militari, în contextul acțiunilor Rusiei în Ucraina. Discuțiile s-au purtat la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, care se desfășoară la Bruxelles. Bucureștiul va purta discuţii cu Bulgaria şi Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării şi securităţii în zona Mării Negre.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că primele țări în care vor fi dislocate trupe sunt cele din Estul Europei.

Acesta a explicat că brigada care va fi constituită în România va avea în vedere și un program de exerciții militare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Deja avem o prezenta sporita in zona Marii Negre, prin politie aeriana, nave si exercitii militare. Noul element este aceasta brigada care va fi subordonată Comandamentului Multinaţional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucureşti. Ea  va facilita activităţile de instruire ale Aliantei în zona de sud-est prin intermediul unui program susţinut de exerciţii. Detaliile urmează sa le stabilim mai tirziu. Este propunerea Romaniei , a carei disponibilitate o salut.”

O alta decizie luată la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO priveste consolidarea prezenţei militare a Aliantei pentru descurajarea   Rusiei:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotaţie, a 4 batalioane multinaţionale în fiecare dintre statele baltice şi Polonia. Ne vom intari pozitia si in zona marii Negre.  Vom deplasa echipamente si tehnica . Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este unul clar : daca vreun aliat e atacat, Alianta va actiona unitar. Acesta nu inseamna ca vrem sa provocam,  ci este cea mai buna cale de a evita un conflict.”

Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS