8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia vrea deblocarea exportului de porci pe piața UE

România vrea deblocarea exportului de porci pe piața UE

România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar prin trecerea țării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Acest subiect va fi „tranșat” de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș, care se vor întâlni cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vyentis Andriukaitis.

„Obiectul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Producătorii români sunt nemulțumiți pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci și în țări terțe. Practic, orice restricție ai la nivel european folosește și altora ca să te scoată de pe piață. Ei cumpără, dar la un preț mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut și să-i dăm drumul, pentru că există potențial suficient pentru export”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS