10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElveţienii se pronunţă prin vot cu privire la introducerea unui venit de bază universal şi accelerarea procedurii de azil

Elveţienii se pronunţă prin vot cu privire la introducerea unui venit de bază universal şi accelerarea procedurii de azil

Elveţienii sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa cu privire la introducerea unui venit de bază pentru toţi, salariaţi sau şomeri, un proiect unic în lume ce a suscitat dezbateri aprinse într-o ţară în care valoarea muncii este venerată, scrie AFP, potrivit HotNews.ro. Totuşi, conform ultimelor sondaje de opinie, propunerea – formulată de un grup de iniţiativă fără afiliere politică – are şanse minime de a fi adoptată.

Iniţiativa populară „Pentru un venit de baza necondiţionat” (RBI) propune virarea unei alocaţii universale în fiecare lună tuturor elveţienilor, dar şi cetăţenilor străini rezidenţi în Elveţia de cel puţin 5 ani, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă, arată Agerpres.

Cuantumul acestei alocaţii ar urma să fie stabilit ulterior, dar grupul de iniţiativă aflat la originea propunerii a sugerat suma de 2.500 de franci elveţieni (2.260 euro) pentru fiecare adult – o sumă mică în raport cu nivelul de trai din Elveţia – şi de 650 de franci elveţieni (aproximativ 500 de euro) pentru fiecare minor.

În cazul adoptării acestei propuneri, bugetul anual al ţării va trebui să fie suplimentat cu 25 de miliarde de franci elveţieni (22,6 miliarde de euro). Guvernul federal de la Berna şi majoritatea partidelor politice elveţiene consideră proiectul utopic şi prea costisitor.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de institutul gfs.bern, 71% dintre elveţieni ar urma să voteze contra iniţiativei RBI.

Tot duminică, elveţienii se vor pronunţa cu privire la accelerarea procedurii de azil. Potrivit noului proiect legislativ, cea mai mare parte a procedurii să fie finalizată în cel mult 140 de zile de la depunerea cererii de azil. Propunerea este sprijinită de 60% dintre alegătorii elveţieni, conform unui sondaj realizat de gfs.bern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS