3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Voiculescu și omologii săi din nouă state caută soluții privind accesul la medicamente

Ministrul Voiculescu și omologii săi din nouă state caută soluții privind accesul la medicamente

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și omologii săi din nouă state au discutat, în cadrul unei reuniuni la Sofia, despre soluțiile ce trebuiesc luate pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, redat de Agerpres.

„Europa Centrală și de Est caută să se unească pentru a asigura acces la medicamente pentru 124 milioane de cetățeni. În condițiile în care cheltuielile cu medicamentele însumează în Europa Centrală și de Est între 14% și 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, miniștrii Sănătății din 10 state s-au reunit la Sofia să caute soluții de cooperare inter-statală pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente”, se specifică în comunicat.

Miniștrii Sănătății au subliniat importanța respectării principiilor pieței libere europene fără a neglija interesele pacienților. Scopul final este elaborarea unui acord internațional care să permită o poziție mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienților, fără să își propună înlocuirea legislației naționale, precizează Ministerul Sănătății.

În declarația finală, miniștrii afirmă că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei și dezvoltării. De asemenea, medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacționabil, ci unul dintre pilonii sănătății, ceea ce implică răspundere față de pacienți.

Țările reprezentate la Sofia sunt: Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. De asemenea, au participat observatori din partea Poloniei. Reuniunea a avut loc la inițiativa ministerele Sănătății din România și Bulgaria.

Următoarea întâlnire la nivel ministerial va avea loc la București, la începutul lunii iulie, iar România preia coordonarea proiectului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS