16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiul de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2016

Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2016

În perioada 18-25 mai 2016, s-a desfășurat, la Liceul Teoretic „Horia Hulubei“ din orașul Măgurele, tabăra de pregătire a Lotului Național Restrâns de Informatică. Cu această ocazie s-a stabilit ierarhia în vederea participării la Olimpiada Internațională de Informatică.
Pe primul loc, în urma probelor, s-a situat Andrei Costin Constantinescu (foto centru), elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică Bucureşti.
El este și câștigătorul Premiului de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2016, care i-a fost înmânat de Mariana Pătrașcu, mama lui Mihai, în prezența prof. Nuşa Dumitriu-Lupan, inspector general MENCS.
Este al patrulea an consecutiv când se acordă acest premiu.
Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York) a fost olimpic internațional (patru medalii de aur, trei medalii de argint) și cercetător în informatică.
A absolvit Massachusetts Institute of  Technology (MIT) din Boston, SUA, unde a susţinut şi doctoratul, obţinând premiul pentru cea mai bună teză de la MIT, cea mai prestigioasă universitate de profil informatic de pe glob.
În anul doi de facultate (2005) a obținut premiul pentru cel mai bun student în cercetare din America și Canada.
A fost membru ales al Comitetului Științific al Olimpiadei Internaționale de Informatică și a primit premiul Presburger (2012) al Asociației Europene de Informatică Teoretică, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date“.
Lucrările științifice de excepție ale lui Mihai Pătrașcu sunt citate continuu (2.105 de citări până în prezent).
Anul acesta a apărut în SUA Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois), care are două capitole cu cercetările lui Mihai Pătrașcu.
În cadrul unui interviu, la întrebarea „Ce înveți la facultățile de top“, Mihai răspundea: „Ceea ce înveți la facultățile de top nu este pur și simplu mai multă materie. Partea importantă este antrenamentul pe care ți-l faci stând acolo în fiecare zi, motivația pe care o capeți când ești aproape de oameni superinteligenți“.
De asemenea, fiind întrebat „Care a fost secretul reuşitei la concursuri şi în cercetare“, Mihai a răspuns: „Cred că ceea ce face diferența la un nivel înalt este atitudinea personală. În mod constant sunt oameni pe care îi consider mai deștepți decât mine, dar eu eram mai hotărât să câștig, lucram mai mult când trebuia să lucrez, mă relaxam mai mult când trebuia să mă relaxez“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS