17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Am cerut Guvernului un plan de acţiune pentru a face din Diaspora prioritate naţională

Iohannis: Am cerut Guvernului un plan de acţiune pentru a face din Diaspora prioritate naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a cerut Guvernului o foaie de parcurs pentru a face din diaspora o prioritate naţională, cu scopul de a folosi potenţialul românilor din afara graniţelor, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea României în exterior, scrie Mediafax.

Preşedintele a transmis duminică un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai. „Ştiu că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, voi, românii plecaţi în afara graniţelor, aduceţi valoare comunităţilor în care trăiţi şi faceţi cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre. În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o «prioritate naţională» în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume”, se arată în mesaj.

Şeful statului se referă şi la românii din Republica Moldova şi Bucovina de Nord, precizând că trebuie sprijiniţi pentru a-şi păstra identitatea. „Pe unii români circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi muncească peste graniţe trebuie să-i susţinem pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate”, spune Klaus Iohannis. Preşedintele mai face apel la solidaritate şi responsabilitate: „Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi «buni români», să construiţi, să fiţi uniţi, să vă apăraţi valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, aşa cum ne-o dorim. La mulţi ani români, de aici sau de departe!”

Vineri, preşedintele s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai românilor din străinatate veniţi la Bucureşti cu ocazia Conferinţei „Excelenţă românească peste hotare”, organizată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS