10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate800.000 de pacienți - în pericol de a rămâne fără medicamente inovatoare

800.000 de pacienți – în pericol de a rămâne fără medicamente inovatoare

În jur de 800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu luna iulie, prin dispariția de pe piața din România a 123 de medicamente, cauzată de publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care determină coborârea prețului medicamentelor originale la nivelul celor generice, susține Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
„Această prevedere va avea consecințe deosebit de grave asupra pacienților români, nu doar imediate, prin limitarea accesului acestora la tratament, ci și pe termen lung. Prețul medicamentelor va coborî cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce îi obligă pe producătorii de medicamente nu doar să-și reconsidere portofoliul de produse, ci și să reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente în România“, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, ordinul a fost implementat fără o analiză de impact și în condițiile în care reprezentanții ARPIM, ai operatorilor de pe lanțul de distribuție, ai pacienților au atras atenția asupra consecințelor „grave pe care le va avea aplicarea articolului 81 din Ordinul 307/2015“ în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente, inclusiv în cadrul dezbaterii publice organizate luna trecută.
„Consecințele negative ale implementării acestui ordin se vor resimți și la nivel economic. Scăderea prețuri­lor originalelor la nivelul genericelor nu va aduce economii la bugetul de stat, așa cum au afirmat autoritățile. Medicamentele eliberate în regim compensat sunt deja rambursate la prețul celui mai mic generic, iar diferența dintre bugetul alocat medicamentelor și consumul real este plătită de producători prin taxa clawback. De fapt, implementarea articolului 81 va diminua contribuțiile la bugetul de stat, întrucât sumele colectate din TVA și din taxele generate de impozite se vor reduce“, a explicat Dan Zaharescu.
În opinia reprezentanți­lor ARPIM, sistemul de sănătate românesc are nevoie de o metodologie sustenabilă de calcul al prețului la medicamente, iar acest lucru trebuie să se întâmple în cel mai scurt timp pentru a putea evita declanșarea unei alte crize în sistemul de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS