6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia parlamentară de control al SRI a cerut Serviciului date privind scandalul infecțiilor intraspitalicești

Comisia parlamentară de control al SRI a cerut Serviciului date privind scandalul infecțiilor intraspitalicești

Comisia parlamentară pentru exercitarea controlului asupra activității SRI a solicitat de la Serviciul Român de Informații date privind scandalul infecțiilor intraspitalicești, a declarat astăzi vicepreședintele comisiei Octavian Popa, deputat PNL, potrivit Agerpres.

„Comisia parlamentară SRI a solicitat un răspuns, ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conținea trei întrebări care erau adresate comisiei și pe care le-am retransmis Serviciului Român de Informații. Suplimentar, noi am solicitat niște informații legate de acest scandal al infecțiilor intraspitalicești, respectiv, am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibile nereguli care să faciliteze aceste infecții, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii și câte informații au transmis fiecărui beneficiar și, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari”, a afirmat Popa.

El a susținut că membrii comisiei pot să transmită răspunsul SRI instituțiilor statului pentru a verifica autenticitatea lui.

„Comisia nu poată să facă mai mult, dar poate să trimită mai departe anumitor instituții ale statului răspunsul SRI și să ceară verificarea autenticității acestui răspuns. (…). Eu cred că sunt unele instituții ale statului cum este DNA și procuratura care pot să verifice, și ei sunt singurii care pot, pentru că noi nu avem acces la documentele SRI, noi doar punem întrebări, facem audieri, dar nu avem acces la documente interne. După cum bine știți, aceste informări către beneficiari sunt înregistrate la SRI, noi acolo nu avem acces, dar DNA sau procuratura pot avea și pot verifica dacă aceste informări au existat, către cine, care a fost conținutul lor și ce au făcut sau nu au făcut beneficiarii care le-au primit”, a adăugat Popa.

Octavian Popa a menționat și că procurorii se pot și autosesiza în acest caz și pot solicita de la SRI informațiile respective și lista beneficiarilor, după care se poate deschide o anchetă.

„Noi vrem, având în vedere atribuțiile noastre strict de control al SRI, să verificăm în ce măsură SRI și-a făcut datoria, adică a înaintat această informație beneficiarilor. De asemenea, am pus o întrebare suplimentară, nu cred că putem face cunoscut conținutul răspunsurilor. (…) Dar, în baza acestei informații, vom face lumină asupra următoarei întrebări (…): Dacă SRI și-a făcut datoria sau nu. În rest, este treaba altor instituții”, a mai susținut Popa.

La sfârșitul săptămânii trecute, ActiveWatch a solicitat Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații să verifice relația SRI cu compania Hexi Pharma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS