21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate3 mai- ziua mondială a libertății presei

3 mai- ziua mondială a libertății presei

Marcată în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertății presei este celebrată de către UNESCO, în 2016, la Helsinki (Finlanda), între 2 și 4 mai. Peste 100 de evenimente dedicate zilei se așteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul.
Prin tema din acest an se evidențiază legătura dintre libertatea de informare și dezvoltarea durabilă. Tema generală este axată pe accesul la informație, cu accent pe libertatea de informare și protejarea libertății presei față de cenzură, dar și garantarea siguranței jurnaliștilor online și offline.
Promovarea libertății presei, a libertății de informare, precum și a acțiunilor desfășurate de UNESCO, având în vedere creșterea siguranței jurnaliștilor, reprezintă teme de dezbatere în cadrul Conferinței care se desfășoară la Helsinki. În cadrul acesteia, la celebrarea Zilei mondiale a libertății presei, pe 3 mai, participă, alături de primul-ministru finlandez Juha Sipilä, primarul orașului Helsinki, Jussi Pajunen, și alți oficiali.
În seara zilei de 3 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și directorul general al UNESCO, Irina Bokova, vor înmâna Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO — Guillermo Cano 2016. Câștigătorul este Khadijei Ismayilova, un jurnalist de investigație din Azerbaidjan.
Celebrarea Zilei mondiale a libertății presei în 2016 se încheie cu un seminar, în 4 mai, destinat evaluării impactului proiectelor de dezvoltare, care promovează libertatea de exprimare în regiunea arabă, finanțat de guvernele Finlandei și Suediei. O expoziție de lucrări realizate de nouă tineri fotoreporteri din cadrul proiectului regional UNESCO este deschisă în perioada desfășurării evenimentelor dedicate Zilei mondiale a libertății presei în Finlanda.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS