22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul gazelor pentru populaţie va scădea cu 2-3% de la 1 mai

Preţul gazelor pentru populaţie va scădea cu 2-3% de la 1 mai

 

 

consum-gaze-ww

 

Preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a declarat  Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Havrileţ a spus că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală.

„Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă”, a declarat Havrileţ.

E.ON Energie România a reziliat contractul de vânzare-cumpărare gaze naturale destinate pieţei libere, categoria non-casnici, încheiat cu Romgaz în septembrie anul trecut, conform unui raport remis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

„SNGN Romgaz SA informează piaţa de capital cu privire la încetarea contractului de vânzare-cumpărare gaze naturale nr.14/2015, încheiat cu E.ON Energie România SA. Ca urmare a notificării transmise de către E.ON Energie România SA, contractul a fost reziliat cu data de 22 aprilie 2016„, se menţionează în raport.

Contractul prevedea furnizarea de gaze naturale de către Romgaz în perioada 1 octombrie 2010 — 30 septembrie 2016. Valoarea estimată a livrărilor era de 281,372 milioane lei, inclusiv TVA.

Raportul precizează că relaţiile contractuale pe care Romgaz le are cu E.ON Energie rămân nemodificate în privinţa contractului de vânzare—cumpărare gaze naturale destinate pieţei libere, categoria CPET (Centrale de producere energie termică), pentru perioada 1 octombrie 2015—30 septembrie 2016, cu o valoare de 504,987 milioane lei.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că preţul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare şi va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decât cel al gazelor de producţie internă.

„Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a arătat el.

Hajdinjak a semnalat că scăderea preţurilor gazelor pe pieţele internaţionale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. Potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în luna aprilie populaţia consumă doar gaze de producţie internă, iar situaţia s-ar putea menţine până în martie anul viitor.

La finele lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit căruia populaţia şi termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producţie internă în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017. (sursa: AGERPRES)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS