13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIE: Nu monitorizăm cetăţenii români aflaţi în străinătate. Practica ar fi specifică fostei Securităţi

SIE: Nu monitorizăm cetăţenii români aflaţi în străinătate. Practica ar fi specifică fostei Securităţi

„SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate”, anunţă SIE, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a acuzat, marţi, SIE că de când se află la conducerea DNA „nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe”, precizând „că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie”.

„Informaţiile SIE nu se pot constitui în probe în instanţă, întrucât sunt obţinute prin surse umane cetăţeni străini, cu mijloace şi metode specifice, care nu pot fi dezvăluite nimănui şi în nicio împrejurare”, spune SIE, menţionând că „acest tip de informaţii sunt transmise spre completare, validare şi exploatare acelor instituţii ale statului cu atribuţii şi posibilităţi legale, în speţă SRI, MAI, ONPCSB, etc”. În cursul cercetării informative, SIE obţine, „ţintit sau colateral, şi informaţii referitoare la intenţii de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine”.

În răspunsul oferit presei, SIE afirmă că îşi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile legale şi o critică pe şefa DNA că punctul său de vedere”este generat de o neînţelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/ spionajul”.

Potrivit comunicatului SIE, Serviciul primeşte în mod curent şi răspunde „cu promptitudine” la solicitări punctuale de verificare vizând entităţi economice, persoane fizice sau juridice cu interese de afaceri în România (credibilitate acţionari, implicare în acţiuni ilegale conexe traficului de droguri, finanţarea organizaţiilor teroriste, etc.). În perioada de referinţă, SIE a răspuns la 30 astfel de solicitări, beneficiarii principali fiind, de asemenea, SRI şi MAI.

„În contextul în care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate în lucru la DNA sau la identitatea suspecţilor din aceste dosare, în intervalul temporal la care face trimitere procurorul şef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obţinere de informaţii vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupţie”, răspunde SIE.
Potrivit serviciului, instituţia este angrenată în zone care nu pot fi accesate pe altă cale, în speţă atunci când informaţiile nu pot fi obţinute pe canale legale cum sunt cele generate de cooperarea poliţienească, schimbul de date între instituţii cu atribuţii de control financiar, mecanisme judiciare sau, în unele situaţii, chiar prin abonamente la baze de date publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS