11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocare de dermatoză nodulară la bovine, în Bulgaria. România expusă riscului de apariție a bolii

Focare de dermatoză nodulară la bovine, în Bulgaria. România expusă riscului de apariție a bolii

Nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor au fost confirmate în Bulgaria începând cu data de 14 aprilie 2016 iar țara noastră este expusă cu risc imediat, foarte crescut, având în vedere modul de evoluție al bolii în țara vecină, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), informează Agerpres. Boala afectează bovinele (bovine și bubaline) de toate vârstele și produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activitățile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât și prin faptul că atrage după sine restricții severe asupra circulației speciilor afectate atât pentru comerțul intracomunitar, cât și pentru exportul de bovine.
ANSVSA a luat măsura informării, instruirii și pregătirii autorităților veterinare județene referitor la evoluția bolii, la necesitatea informării și conștientizării fermierilor crescători de bovine și pentru intervenția în cazul focarelor de boală.
Măsurile care se aplică în suspiciunile și confirmările de boală sunt cele prevăzute în Directiva Consiliului 92/119/CEE care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor și măsuri specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, transpusă în legislația națională prin Ordinul ANSVSA 133/2006.
În data de 21 aprilie, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) — membră a Federației Pro-Agro — recomanda crescătorilor de bovine din România să nu achiziționeze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar un număr de 366 de bovine au fost deja ucise.
„Boala evoluează grav mai ales la tineret, fiind însoțită de simptome ca: anorexie, reticență la mișcare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura măsură este uciderea și distrugerea cadavrelor (există un vaccin, dar este unul viu și nu se recomandă)”, se arăta în comunicatul ACEBOP.
Pentru reducerea riscului apariției bolii în efectivele din România, Asociația recomandă membrilor săi să nu achiziționeze bovine din Bulgaria până la închiderea focarelor, să verifice zilnic animalele, să anunțe fără întârziere medicul veterinar la apariția unor suspiciuni, să îndepărteze gunoiul de grajd și să asigure dezinsecția spațiilor cu gunoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS