22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinal de Festival cu premii şi aplauze

Final de Festival cu premii şi aplauze

Festivalul Internaţional Shakespeare s-a încheiat sâmbătă seara cu spectacolul „Richard al III lea” al Teatrului Schaubühne, în regia lui Thomas Ostermeier. După cum declara celebrul regizor german la conferinţa de presă ce a precedat spectacolul, „este o piesă despre puterea limbajului şi despre cum personajul principal ia puterea cu ajutorul limbajului”.

Imagine din spectacolul "Richard al III lea"
Imagine din spectacolul „Richard al III lea”

 

De altfel, Thomas Ostermeier este şi laureatul de anul acesta al Premiului Internaţional Shakespeare, oferit de Festivalul Internaţional Shakespeare şi British Council. Premiul i-a fost înmânat la finalul spectacolului de către George Banu, preşedintele juriului. „Este o onoare pentru Craiova să ofere acest premiu unui creator de talia lui Ostermeier care aduce teatrul aproape de oamenii de astăzi. Pentru Ostermeier, Shakespeare este în primul rând o confruntare între om şi istorie” a declarat preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Regizorul german a mulţumit pentru premiu şi s-a declarat emoţionat că acest lucru se întâmplă chiar în ziua de 23 aprilie, când se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Shakespeare. „Este o aniversare importantă şi sper ca la următoarea aniversare, cea de 500 de ani, omenirea să fie în viaţă şi să îl celebreze pe Shakespeare” a spus Ostermeier.

Thomas Ostermeier laureatul de anul acesta al Premiului Internaţional Shakespeare
Thomas Ostermeier laureatul de anul acesta al Premiului Internaţional Shakespeare

 

Tot sâmbătă seara au fost decernate și premiile secției române ale Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. Primul premiu a fost acordat lui Ion Caramitru pentru rolul Prospero din ”Furtuna” de la Teatrul Național din București. Premiul i-a fost înmânat de Octavian Saiu, președintele secției Române a ACIT. ”Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când primesc un premiu” a declarat Ion Caramitru ”pentru că de fiecare dată m-am recuzat având în vedere postura mea de președinte al UNITER”. Cel de-al doilea premiu a fost acordat lui Emil Boroghină fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare. Premiul i-a fost înmânat de către Margareta Sorensen, președinta Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. Prezentă pentru prima dată în România, ea s-a declarat fascinată de aceste locuri. ”Îmi vine să exclam ca Viola din A douăsprezecea noapte – Ce tărâm este aici? Este un tărâm magic în care lumea iubește teatrul” a mai adăugat Margareta Sorensen.

Închiderea celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional Shakespeare a însemnat deschiderea altui eveniment teatral de anvergură –  Premiul Europa pentru Teatru. Este pentru prima dată când România găzduiește acest eveniment.

În cadrul lui, în această seară de la ora 20,00 la Teatrul Colibri se joacă spectacolul LAST DREAM (ON EARTH) o producție a Teatrului Național din Scoția în regia lui Kai Fischer, spectacol distins cu premiul Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS