22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSonda spațială Cassini a descoperit indicii de praf cosmic provenind din afara Sistemului Solar (ESA)

Sonda spațială Cassini a descoperit indicii de praf cosmic provenind din afara Sistemului Solar (ESA)

Sonda spațială Cassini, aflată în jurul planetei Saturn, a depistat indicii ”slabe, dar clare de praf stelar provenind din afara Sistemului Solar”, a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), care a realizat această sondă împreună cu Agenția spațială americană (NASA) și cu Agenția spațială italiană (ASI). Lansată în 1997, sonda se află în apropiere de Saturn din 2004 și a detectat ”milioane de particule de praf conținând mari cantități de gheață”. ”Majoritatea acestora provin de la Enceladus, un satelit înghețat, și formează unul dintre inelele exterioare ale lui Saturn”, dar ”36 de particule sunt diferite de celelalte, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că au venit de dincolo de Sistemul nostru Solar”, potrivit unui comunicat al ESA. Acest fenomen nu este ”total neașteptat”, întrucât a fost descoperit — în premieră — în anii 1990, de misiunea Ulysses, a ESA și NASA, și a fost apoi confirmat nava Galileo a NASA.

Specialiștii presupun că, înainte ca aceste particule să se fi deplasat către Sistemul nostru Solar, praful dintr-o regiune în care se formează stele ar fi putut fi distrus și recondensat de mai multe ori pe măsură ce era traversat de undele de șoc provenind de la stele care mureau.

Sursa: AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS