20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoile reguli UE: protejarea afacerilor, asigurarea dreptului la informații

Noile reguli UE: protejarea afacerilor, asigurarea dreptului la informații

Noile reguli UE care ajută companiile să câştige procese împotriva furtului sau utilizării incorecte a secretelor lor comerciale au fost votate joi de Parlament. Deputații s-au asigurat că libertatea de expresie și de informare vor fi protejate și că regulile nu vor restricționa activitatea jurnaliștilor.

”O companie din cinci este victima unui furt de secrete comerciale în fiecare an, de aceea armonizarea trebuie să permită crearea unui mediu sigur și de încredere pentru companiile europene care vor putea asigura know-how-ul lor și bunurile intangibile”, a spus raportorul Constance le Grip (PPE, FR). „Am luptat și pentru a ne asigura că protecția pentru jurnaliști și cei care trag semnale de alarmă este cât se poate de reală și de clară”, a mai spus ea.

Directiva, agreată informal cu miniștrii înaintea votului, introduce o definiție europeană a ”secretului comercial”, care înseamnă informații secrete, cu valoare comercială conferită de aspectul secret, pentru care s-au luat măsuri potrivite ca să rămână secrete.

Directiva va obliga statele membre să se asigure că victimele utilizării incorecte a secretelor comerciale își vor putea apăra drepturile la tribunal și vor putea cere compensații. Textul agreat stabilește și reguli pentru protecția informațiilor confidențiale în cursul procedurilor juridice.

În cadrul negocierilor cu miniștrii, deputații au subliniat nevoia de a se asigura că legislația nu afectează libertatea și pluralismul presei și că nu restricționează activitatea jurnaliștilor, mai ales în ceea ce privește investigațiile și protecția surselor.

Textul a fost aprobat cu 503 voturi pentru la 131 și 18 abțineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS