11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaura Codruța Kovesi, spionată de o firmă de detectivi israeliană

Laura Codruța Kovesi, spionată de o firmă de detectivi israeliană

DIICOT anchetează 4 israelieni bănuiți de spionare şi încercarea de compromitere a şefei procurorilor anticorupţie Laura Codruța Kovesi, dezvăluie portalul de investigaţii jurnalistice RISE Project.

Doi dintre suspecţi sunt directori ai unei firme de detectivi particulari în care a activat şi un fost șef al Mossad-ului, serviciul israelian de spionaj.

Direcția Anti-Mafia susține că, deocamdată, cercetările sunt în fază preliminară.

DIICOT nu ştie cine a comandat ca Laura Codruţa Kovesi să fie urmărită.

Rise Project scrie că doi dintre suspecți – Dan Zorella şi Avi Yanus – sunt foști ofițeri de informații și co-fondatorii unei firme de investigații private – Black Cube – companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad între 2002-2011, potrivit europafm.ro.

Potrivit procurorilor, aceștia și alți angajați ai firmei, printre care Ron Weiner şi David Geclowicz, au hărțuit-o pe Codruța Kovesi cu telefoane de amenințare și au încercat sa spargă email-ul acesteia pentru a putea transfera corespondența.

Weiner și Geclowicz au fost arestați deja în România. Weiner este cel care răspundea de partea informatică, în timp ce Geclowicz îi contacta pe apropiații șefei DNA.

Cei doi urmăreau să compromită imaginea procurorului șef al DNA prin încercarea de a găsi activități de corupție. Ei au acționat pe parcursul lunii martie, timp în care au spart trei conturi de email ale apropiaților lui Kovesi.

Firma israeliană Black Cube a fost înființată în 2010 la Tel Aviv și are sucursale în Londra și Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence și și-a câștigat renumele reprezentând afaceriști acuzați de infracțiuni economice. The Wall Street Journal nota anul trecut că angajații Black Cube au fost implicați în contraspionajul cybernetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS