10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriză de vaccinuri în România. 35.000 de copii sunt în pericol

Criză de vaccinuri în România. 35.000 de copii sunt în pericol

Nu mai puțin de 35 de mii de copii sunt în pericol, pentru că nu mai există ser care să îi protejeze împotriva tetanosului, hepatitei B sau poliomielitei, informează Realitatea.net. Criza apare în momentul în care tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea bebeluşilor. Pentru unele seruri, rata de vaccinare a scăzut cu 35 la sută sub limita recomandată. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii anunţă că în două săptămâni va lansa în dezbatere publică legea care îi obligă pe părinţi să îşi imunizeze copiii.

Vaccinul hexavalent, care imunizează copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B lipseşte din cabinetele medicilor de familie. Copiii ar trebui imunizaţi la două, patru şi 11 luni cu acest ser.

Autorităţile spun că producătorul este de vină şi dau asigurări că luna viitoare vor rezolva problema. Criza apare exact când medicii anunţă că rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive a ajuns la 60 la sută, iar cea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului – la 85 la sută. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procentele să nu fie mai mici de 95 la sută.

Având în vedere scăderea dramatică a vaccinării, nu e de mirare că în Bistrița Năsăud și la Cluj au apărut deja focare de rujeolă, cu 79 de cazuri confirmate.

Tocmai de aceea, toţi copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului sunt chemaţi la medic. Este vorba de 35.000 de copii rămaşi nevaccinaţi în 2015 şi 30.000 în 2014, la care se adaugă copiii neimunizaţi în anii precedenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS