21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele Iohannis se întâlnește azi cu Barack Obama, la Summitul Securității Nucleare din SUA

Președintele Iohannis se întâlnește azi cu Barack Obama, la Summitul Securității Nucleare din SUA

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte astăzi cu liderul Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Şeful statului se va afla la Casa Albă alături de alţi lideri mondiali pentru a participa la un summit pe tema securităţii nucleare. Barack Obama va găzdui în cinstea acestora o cină.
La summit-ul de la Washington se va discuta despre cum poate fi prevenit un scenariu-catastrofă, în care organizaţii precum Statul Islamic ar ajunge să aibă materiale nucleare.
De la ediţia de anul acesta, a patra în total, marele absent este liderul rus Vladimir Putin.
Iohannis va vizita, joi, Memorialul Holocaustului și va participa la cina oferită de președintele SUA, Barack Obama, la Casa Albă, în onoarea șefilor de delegații prezenți la Summitul securității nucleare, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis va participa vineri la sesiunea de deschidere a summitului, la un dejun de lucru și la discuția pe baza unui scenariu pregătit de organizatori care constă în prezentarea, prin intermediul unui videoclip, a unui caz ipotetic de terorism nuclear — furtul de material nuclear sau radioactiv de către actori nestatali și utilizarea parțială a acestuia. La finalul summitului, președintele Iohannis va susține o declarație de presă.

Tot vineri, șeful statului se va întâlni cu reprezentanții comunității românești din Washington.

Din delegația care îl însoțește pe Iohannis în SUA fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu și consilierii prezidențiali Leonard Orban, Andrei Muraru și Cosmin Marinescu. De asemenea, șeful statului este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

Înainte de plecarea în SUA, Klaus Iohannis a declarat că România se află în prima linie a statelor care își îndeplinesc ‘pe deplin’ angajamentele în domeniul securității nucleare, având un program nuclear clar și o conduită responsabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS