11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Sfântului Patrick - Ziua Naţională a Irlandei

Ziua Sfântului Patrick – Ziua Naţională a Irlandei

La 17 martie, în fiecare an, Irlanda își onorează patronul spiritual, pe Sfântul Patrick, fiind cunoscut ca sfântul care a creștinat întreaga zonă. Ziua Sf. Patrick a fost declarată Ziua Națională a Irlandei.

Sfântul Patrick este unul dintre cei mai populari sfinți din întreaga lume. Sfântul Patrick a predicat și a convertit întreaga Irlandă timp de 40 de ani, rezultatele muncii sale păstrându-se de-a lungul veacurilor. A murit la 17 martie 461, la Saul, locul unde a pus să fie construită prima biserică irlandeză. Se crede că este înmormântat în Catedrala din Downpatrick. Mormântul său a fost marcat în 1900, cu o piatră de granit.

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sf. Patrick a devenit sărbătoare națională.

În 2016, Festivalul Sf. Patrick are loc în perioada 17-20 martie. Evenimentul principal al acestui festival este parada cu muzică, costume, mult trifoi, spiriduși și multă, multă culoare verde. Simbol tradițional irlandez, trifoiul (în irlandeză — shamrock) a fost folosit de către Sf. Patrick pentru a explica conceptul de Sf. Treime populației precreștine din Irlanda. Spiridușii (în irlandeză Leprechauns), fac parte din cultura irlandeză și sunt un alt simbol al sărbătorii. Ei sunt considerați proprietari ai comorilor ascunse. Se spune că poți face un spiriduș să-ți dezvăluie secretul doar stând cu ochii pe el. Dar, dacă te uiți în altă parte, spiridușul dispare.

Alte evenimente importante sunt Festivalul Céilí, care promovează dansul tradițional irlandez și Festivalul Big Day Out, un eveniment de familie, cu spectacole de stradă, de teatru în limba irlandeză, ateliere de lucru, zone de distracție, muzică și spectacole în aer liber. De asemenea, pe tot parcursul festivalului, cele mai importante clădiri din Dublin vor fi luminate în culoarea verde.

Centrul Capitalei se va înverzi și joi în cinstea Irlandei. Mii de oameni sunt așteptați la parada organizată la Bucureşti de Ziua Sfântului Patrick, marea sărbătoare a irlandezilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS