17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative

Ministerul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative

vlad_alexandrescu_ministrul_culturii_despre_cazul_nottara

Ministerul Culturii a anunţat că va lansa în premieră anul acesta o linie de finanţare pentru industriile şi comunităţile creative, în acest sens urmând să aibă loc două sesiuni de selecţie, în limita a 500.000 de lei fiecare. Procedura de selecţie se va desfăşura prin Programul CultIN. Normele metodologice vor fi anunţate de Ministerul Culturii până pe 1 martie.

Industriile creative sunt acele sectoare ale creaţiei şi dezvoltării tehnologice ce generează profit şi care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale şi naţionale: arhitectură, meşteşuguri, design (grafic, vestimentar, de produs), media digitale (dezvoltare software, web design, aplicaţii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio şi TV (producţie video).
Acest program are ca principal obiectiv stimularea şi motivarea comunităţii creative, pentru a genera iniţiative şi produse competitive cu valoare de creştere economică (economie creativă) şi de coeziune socială în oraşele şi regiunile ţării, potrivit Ministerului Culturii.
Instituţia condusă de ministrul Vlad Alexandrescu (foto) spune că sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural, cât şi pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel naţional, contribuind la dezvoltarea sectorului independent şi public.
„Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acţiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai puţin prezent şi care vor determina dezvoltarea huburilor şi clusterelor creative şi a polilor de competitivitate regională“, spune Ministerul Culturii.
Instituţia precizează că se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifică resursele umane creative locale, în funcţie de valoarea lor şi de industriile culturale şi creative dominante pentru un oraş sau o regiune anume.
De asemenea, Ministerul Culturii spune că va susţine o serie de proiecte considerate prioritare pe plan naţional şi internaţional din următoarele patru categorii: Proiecte Consolidate – Proiecte Culturale cu caracter unic, dezvoltate în timp, care şi-au dovedit importanţa pe plan naţional şi internaţional; Proiecte ale Uniunilor de Creaţie – Proiecte considerate prioritare de către Uniunile de Creaţie; Proiecte ale Minorităţilor; Proiecte autonome ale Instituţiilor din Subordine, a căror reprezentativitate naţională şi internaţională este incontestabilă.
Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie – 30 august va fi anunţată pe 1 martie.
Totodată, Ministerul Culturii spune că îşi rezervă dreptul de a acorda patronajul său unor proiecte depuse spre studiu direcţiilor de specialitate din minister, în intervalul 1 ianuarie – 15 februarie, pe care le consideră de competenţa altor surse de finanţare, precum sunt cele ale autorităţilor locale şi/sau Institutul Cultural Român.

4,5 milioane de lei finanțare pentru mai multe reviste culturale

Ministerul Culturii va finanţa cu 4,5 milioane de lei mai multe reviste editate de uniunile de creatori din România, între care se numără România literară, Convorbiri literare, Arhitectura şi Muzica.
Uniunea Scriitorilor din România va primi 3.225.664 de lei pentru România literară, Luceafărul de dimineaţă, Ramuri, Orizont, Apostrof, Helikon, Viaţa Românească, Steaua şi Convorbiri literare, potrivit Normelor metodologice pentru finanţarea, în anul 2016, a revistelor şi publicaţiilor culturale ale uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, publicate recent de Ministerul Culturii.
Uniunea Arhitecţilor din România şi Uniunea Artiştilor Plastici din România vor primi câte 238.938 de lei pentru revista Arhitectura, respectiv pentru publicaţia Arta.
Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor va primi 398.230 de lei pentru revistele Muzica şi Actualitatea muzicală, iar Uniunea Teatrală din România va primi 238.938 de lei pentru publicaţia Teatrul azi.
Uniunea Cineaştilor din România va primi 159.292 de lei pentru revista Film şi pentru „All About Romanian Cinema“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS