24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane turcești au încălcat spațiul aerian grec înaintea unei operațiuni a NATO

Avioane turcești au încălcat spațiul aerian grec înaintea unei operațiuni a NATO

Avioane de luptă turcești au intrat în mai multe rânduri în spațiul aerian al Greciei luni, a anunțat agenția publică de presă grecească ANA, înaintea unei preconizate operațiuni a NATO împotriva traficanților de migranți în Marea Egee, potrivit Agerpres.

Potrivit agenției, citată de AFP, peste 20 de violări ale spațiului aerian grec au fost comise de șase avioane militare deasupra insulelor din estul și centrul Mării Egee.

Două avioane turcești erau înarmate și au fost prinse în colimator în două rânduri de avioane de luptă grecești, potrivit aceleiași surse.

Aceste incidente intervin într-un moment în care un grup naval al NATO este pe punctul de a lansa patrule în apele care separă Turcia de Grecia cu scopul de a descuraja traficanții să mai intermedieze traversarea mării de către mii de migranți care fug de conflicte în special din Siria și Irak pentru a ajunge în Europa, uneori cu riscul vieții lor.

Grecia se teme ca Ankara să nu utilizeze criza migranților pentru a-și întări prezența militară în Marea Egee, unde cele două țări membre ale NATO își dispută suveranitatea unor insule.

În 1996, un incident pe insulița Kardak (Imia, pentru greci), apropiată de coastele occidentale turcești și disputată de mai mulți ani de Ankara și Atena, a fost cât pe ce să degenereze în conflict armat.

Grecia s-a declarat dispusă să lucreze cu Turcia împotriva rețelelor de traficanți, dar cere ca Ankara să aplice un acord bilateral de returnare a migranților sosiți pe teritoriul elen.

Mii de migranți continuă să traverseze zilnic Marea Egee venind din Turcia, unii dintre ei pierzându-și viața.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză migratorie de la cel de-al Doilea Război Mondial prin sosirea a peste un milion de migranți în 2015, dintre care 850.000 pe Marea Egee, prin Turcia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS