16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect OUG: Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a șefului Academiei Române

Proiect OUG: Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a șefului Academiei Române

Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a președintelui Academiei Române, în cazul nerespectării criteriilor de etică. Este una dintre principalele schimbări aduse de proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii educației naționale cu referire la acordarea și retragerea titlului de doctor, informează Agerpres.

Conform proiectului, prezentat într-o conferință de presă de ministrul Educației, Adrian Curaj, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului comisiei de etică a instituției de învățământ superior sau a Academiei Române ori, după caz, a raportului CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).

Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector, sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educației este cel care emite ordinul de retragere.

În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației — pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării — poate lua o serie de măsuri alternativ sau simultan. Acestea sunt: retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului Educației sau retragerea acreditării școlii doctorale.

Potrivit calendarului estimat, în perioada 15 — 21 februarie, va avea loc lansarea procesului de consolidare CNATDCU și CNE, precum și finalizarea reglementărilor pentru aceste două instituții. De asemenea, în săptămâna 7 — 13 martie, este prevăzută adoptarea hotărârii de guvern de modificare a Codului studiilor universitare de doctorat, precum și derularea procesului de consolidare a CNATDCU și CNE.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS