6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima sesiune a reuniunii de la Bruxelles

Prima sesiune a reuniunii de la Bruxelles

Prima sesiune a Reuniunii miniştrilor aliaţi ai apărării a fost dedicată analizării stadiului implementării Planului de acţiune privind creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP) şi consolidării posturii de apărare şi descurajare a Alianţei.

Miniştrii au luat notă de progresele înregistrate în implementarea RAP şi au decis continuarea acestui proces într-un ritm susţinut, astfel încât, până la Summit-ul de la Varşovia, să fie realizate obiectivele asumate în anul 2014.

În acelaşi timp, a fost adoptată o decizie de principiu privind consolidarea prezenţei înaintate pe flancul estic şi s-a solicitat autorităţilor militare aliate să pregătească şi să prezinte propuneri concrete în acest sens.
De asemenea, autorităţile militare urmează să avanseze sugestii de gestionare a provocărilor provenite din proximitatea sudică a NATO.

O altă decizie adoptată a fost cea privind declararea capacităţii operaţionale iniţiale a Capabilităţilor Întrunite de Culegere de Informaţii, Supraveghere şi Recunoaştere (JISR) ale NATO.

Ministrul român al apărării a salutat progresele obţinute în implementarea RAP şi a prezentat contribuţia României la acest proces, amintind dublarea participării naţionale la Forţa Îmbunătăţită de Răspuns a NATO (enhanced NATO Response Force- eNRF), progresele obţinute în activarea şi operaţionalizarea Unităţii NATO de Integrare a Forţelor şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND SE), creşterea semnificativă a participării la exerciţii şi activităţi de instruire. A reafirmat angajamentul autorităţilor de la  Bucureşti de sporire a resurselor alocate apărării, în scopul atingerii obiectivului NATO de alocare a doi la sută din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2017. Ministrul Motoc a  susţinut, totodată, deciziile privind consolidarea prezenţei aliate înaintate în zona de est, prezentând viziunea României cu privire la măsurile care ar putea fi aplicate în acest sens pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS