16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea dării în plată ar putea bloca piaţa imobiliară

Legea dării în plată ar putea bloca piaţa imobiliară

Legea dării în plată produce deja efecte, deși nu este în vigoare. Bancherii vor să majoreze avansul pentru creditele ipotecare până la 40 la sută, iar dezvoltatorii anticipează un blocaj pe piața imobiliară. La mijloc sunt clienții, care, foarte probabil, nu vor mai beneficia nici de programul „Prima casă”.

Sunt mii de români care vor să-și cumpere o casă și abia reuşesc să strângă 2-3.000 de euro pentru un avans de 5 la sută pentru „Prima casă”. Un avans de 35 la sută este aproape imposibil de achitat.Legea dării în plată nu este în vigoare, dar băncile își iau măsuri de sigurantă și mizează pe un avans mult mai mare. Concret, la un împrumut imobiliar de 180.000 de lei, avansul ar trebui să fie 63.000 de lei, faţă de 27.000 de lei, cum era până acum.

Majoritatea băncilor au anunțat că vor schimba condițiile de creditare, dacă legea dării în plată va intra în vigoare în forma actuală.

Dezvoltatorii vorbesc despre un blocaj pe piață imobiliară. Unii dintre ei și-au oprit șantierele. Cu toate acestea, în România vor fi finalizate, în acest an, aproape 50.000 de locuințe noi.

Specialiștii din piață spun că programul „Prima casă”, cu avansul de 5 la sută, va dispărea.

Legea dării în plataă este din nou în comisiile din Parlament, după ce președintele Iohannis a retrimis-o pentru a fi modificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS