10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, trimisă la Senat

Solicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, trimisă la Senat

(Foto: gabrieloprea.wordpress.com)
(Foto: gabrieloprea.wordpress.com)

Codruț Olaru, adjunctul procurorului general, a transmis ieri Senatului sesizarea DNA pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea (foto), fost viceprim-ministru pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Cererea DNA a fost aprobată de Codruț Olaru, după ce procurorul general, Tiberiu Nițu, și primul său adjunct, Bogdan Licu, s-au abținut în acest caz.
„În conformitate cu dispozițiile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/ 1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală și a Deciziei nr. 270/ 10.03.2008 a Curții Constituționale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu“, se arată într-un comunicat al Parchetului General remis Agerpres.
Potrivit DNA, infrac­țiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale MAI pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale Poliției Rutiere.
„În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al afacerilor interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale Poliției Rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrul)“, susține DNA.
Conform procurorilor, același act normativ prevede că, în cazul miniștrilor, aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar în situații deosebite care impun deplasarea în regim de urgență, condiții care trebuie îndeplinite simultan.
„Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Gabriel Oprea a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul ministerului și cele săptămânale la ședințele de guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor“, mai spune DNA.
Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că Poliția Rutieră îl însoțea pe Oprea în deplasări la destinații cu vădit caracter privat, precum vizite particulare la sediile unor partide politice, restaurante sau revenirea zilnică la locuința personală. Ministrul ar fi beneficiat de coloană oficială inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.
Din probele administrate de DNA rezultă că ministrul Oprea efectua, în medie, cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale Poliției Rutiere. Spre exemplu, între 2 ianuarie și 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București.

DNA: Oprea a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general a beneficiat nelegal de coloană oficială

Una dintre cele două infracțiuni de abuz în serviciu de care este suspectat Gabriel Oprea are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat, în mod nelegal, de coloană oficială.
Protocolul privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înregistrat pe 4 aprilie 2014 la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat al DNA transmis ieri Agerpres.
Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de ministrul Gabriel Oprea, documentul având ca obiect cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale Poliției Rutiere.
„Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, deși nici unul dintre cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară“, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii au constatat că protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate în municipiul București.
„În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“, se precizează în comunicat.

Singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă: președintele României și prim-ministrul

Anchetatorii au mai constatat că Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat, pe 3 iulie 2015, un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțire a demnitarilor pe raza municipiului București.
„Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu“, se mai menționează în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, același act normativ prevede că, în cazul miniștrilor, aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar în situații deosebite care impun deplasarea în regim de urgență, condiții care trebuie îndeplinite simultan.
DNA a deschis pe 5 noiembrie acest dosar ca urmare a unui denunţ, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că denunţul a fost făcut de o organizaţie neguvernamentală, iar plângerea a vizat folosirea coloanelor de către Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi patriarhul Daniel.
Deschiderea anchetei de către DNA a urmat accidentului din 20 octombrie în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.
În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului Înaltei Curţi şi, în final, DNA, întrucât s-ar fi săvârşit fapte de abuz în serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.
Oprea a fost audiat în acest dosar, pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în calitate de martor.
Fostul vicepremier a declarat atunci că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de interne şi că, în întreaga sa activitate, nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări“, tot timpul pentru a-şi face datoria.
Ministrul Gabriel Oprea a avut, în zece luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce prim-ministrul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări, se arată în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS