24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” și-a prăznuit Ocrotitorul spiritual

Craiova: Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” și-a prăznuit Ocrotitorul spiritual


Seminarul Teologic Liceal din Craiova și-a serbat hramul luni, 25 ianuarie, de praznicul Sfântului Grigorie Teologul.  Programul special dedicat cinstirii Ocrotitorului spiritual a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în paraclisul Seminarului Teologic de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu părinţii profesori ai seminarului.
În cadrul slujbei, directorul Seminarului Teologic din Craiova, diac. dr. Angel Cristian Stăiculescu a primit rangul de arhidiacon, iar profesorul de istorie de la această unitate de învățământ, Emil Manea, a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viața și învățătura patronului spiritual al Seminarului Teologic din Craiova. „Sfântul Grigorie Ierarhul, strălucit și îndumnezeit, care a pătruns cu mintea sa tainele dumnezeirii, este modelul de sfințenie și de viață dedicată cu totul lui Dumnezeu, model de învățător, de dascăl, de cărturar, de om care a apărat dreapta credință în vremurile grele, de încercare a Bisericii împotriva ereziilor și mai ales a ereziilor ariene și semiariene. Așadar, Sfântul Grigorie este arhiereul Mântuitorului Iisus Hristos în primul rând. Este acela care a urmat îndeaproape pe Domnul, așa cum a spus Mântuitorul și cum a îndemnat pe Sfinții Apostoli ca să-I fie următori, ca să facă cele pe care le-a poruncit.  Și cum a învățat, și cum a cârmuit Biserica. Astfel, Duhul Sfânt i-a fost totdeauna călăuzitor. Pentru că, dacă Duhul Sfânt găsește un loc prielnic printre oameni, într-aceia așează toate darurile Sale”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşită şi slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii acestui aşezământ de învăţământ teologic trecuți la Domnul.
Programul de sărbătoare a continuat în sala de festivităţi a Seminarului cu tradiționala serbare, care a cuprins o expunere despre viața și opera Sfântului Grigorie Teologul, o scenetă religioasă, precum și recitaluri de poezii și muzică susținute de elevii seminariști și de corul instituției, coordonat de profesorul Victor Șapcă. Momentele artistice ale seminariștilor au fost completate de o reprezentație de cântece interpretate de corul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova, coordonat de prof. Mihai Mihăiescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS