16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua Naţională a Australiei

Astăzi este Ziua Naţională a Australiei

Ziua Naţională a Australiei (sau Ziua Australiei, în engleză Australia Day, anterior denumită Anniversary Day, Foundation Day şi ANA Day), este sărbătoarea naţională oficială a Australiei. Este sărbătorită în fiecare an în ziua de 26 ianuarie şi comemorează sosirea Primei Flote în Golful Sydney în 1788, ridicarea drapelului britanic în acel loc şi proclamarea suveranităţii britanice asupra coastei de est a Australiei.

Ziua Australiei este o sărbătoare publică oficială în toate statele şi teritoriile australiene, şi este marcată prin decernarea premiilor Ordinul Australiei şi Australianul Anului, precum şi de cuvântarea primului ministru.

Deşi doar după un secol această sărbătoare a fost denumită Ziua Australiei, ziua de 26 ianuarie a fost sărbătorită încă din 1808, guvernatorul Lachlan Macquarie ţinând prima sărbătorire a formării coloniei New South Wales în 1818. În 2004, 7,5 milioane de oameni au participat la sărbătorirea Zilei Australiei în toată ţara.

Ziua Australiei este contestată ca sărbătoare naţională de unii australieni, care consideră acest eveniment ca începutul distrugerii culturii indigene de colonialismul britanic. Comunitatea australienilor indigeni a protestat în mai multe rânduri. În lumina acestor îngrijorări, s-au făcut propuneri de schimbare a datei zilei naţionale. Cum în aceeaşi zi se poate marca şi aniversarea Revoltei Romului din 1808, Ziua Australiei poate fi văzută şi ca o comemorare a singurei lovituri de stat militare din istoria Australiei.[3]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS