12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe deschide Centrul European Contraterorism din cadrul Europol, cu sediul la Amsterdam

Se deschide Centrul European Contraterorism din cadrul Europol, cu sediul la Amsterdam

Miniştrii de Interne din statele membre UE discută astăzi, la Amsterdam, despre ameninţările la adresa Europei, de la terorism – în paralel cu crearea unui organism european în lupta împotriva terorismului – şi până la prăbuşirea spaţiului Schengen din cauza crizei migraţiei, relatează AFP online, potrivit Mediafax.

Această întâlnire informală – care urmează să nu ia vreo decizie – reprezintă o ocazie de marcare a lansării oficiale a Centrului european contraterorism în cadrul Europol, Biroul european de poliţie. Este vorba despre „o structură permanentă, decisă la nivel politic, care înfiinţează pentru prima dată în Europa un centru operaţional dedicat, care acţionează pe continent în probleme sensibile legate de terorism”, a declarat pentru AFP directorul Europol Rob Wainwright.
Această platformă urmează să răspundă uneia dintre principalele lacune în lupta antiteroristă la nivel european – şi anume împărtăşirea insuficientă de informaţii între state, care nu au suficientă încredere unele în altele pentru a colabora în domeniul sensibil al informaţiilor. Terorismul face obiectul unei părţi a discuţiilor la nivel ministerial de luni, care abordează dosarul „combatanţilor străini” şi lupta împotriva traficului de arme. „Vom exercita o presiune considerabilă asupra instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene”, a avertizat, duminică seara, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve într-o emisiune pe postul France 5.

Este necesar „să obţinem, în această reuniune, un proiect de calendar”, cu obiectivul ca „primele acţiuni concrete să aibă loc la sfârşitul primului trimestru al lui 2016”, a adăugat Cazeneuve.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS