17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentralele nucleare belgiene alarmează vecinii

Centralele nucleare belgiene alarmează vecinii

Germania, Olanda si Luxemburg au cerut socoteala autoritatilor belgiene in problema repetatelor incidente legate de functionarea centralelor nucleare. S-a cerut „dovedirea sigurantei centralelor nucleare vechi de 40 de ani“, a relatat lunea trecutaDerniere Heure, scrie Hotnews. „Tarile invecinate nu-si ascund temerile legate de starea reactoarelor nucleare din Belgia, mai ales ca guvernul belgian a prelungit recent termenul de functionare a trei dintre aceste centrale, cu 10 ani”, mai precizeaza publicatia belgiana citata. Descoperirea catorva mii de mini-fisuri la cuve, precum si recenta serie de incidente tehnice la reactoarele Doel si Tihange, i-au pus pe vecini pe jar.

In cursul ultimelor saptamani, buna functionare a acestor centrale nucleare belgiene a fost perturbata in mod repetat. Centrala Doel se afla in apropiere de Anvers, la cca 150 de km de granita germana.

Agentia federala de control nuclear (AFCN) incearca sa linisteasca spiritele. „Pentru noi, nu exista motive de neliniste. Altfel, am fi intervenit”, a declarat putatoarea de cuvant a institutiei la inceputul lunii ianuarie. Insa aceste asigurari nu par sa-i convinga intru totul pe vecini.

Ministrul mediului german, Barbara Hendricks (SPD), a caracterizat gestionarea incidentelor de la centralele atomice, de catre administratorul Electrocabel, drept „cârpeală“. La inceputul lunii ianuarie, ea s-a adresat in scris AFCN, cerand clarificari in problema cuvelor fisurate de la Doel.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS