18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum va fi modificată legea dării în plată

Cum va fi modificată legea dării în plată

Noua variantă a controversatei legi a dării în plată va fi discutată în Parlament începând cu luna viitoare. Inițiatorul acesteia spune că proiectul legislativ se va referi exclusiv la persoanele fizice consumatori nu și la persoanele fizice care desfășoară activități comerciale. Amintim, legea a fost re-trimisă în Parlament de președintele Iohannis. Motivul: era insuficient de clară.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Daniel Zamfir spune că proiectul legislativ va păstra principiul împărțirii riscului însă sintagma persoană fizică va fi modificată.

„Dragi prieteni,daca nu am mai vorbit zilele astea despre legea darii in plata,nu va impacientati! Maine,impreuna cu prof Piperea definitivam modificarile pe care dorim sa le prezentam colegilor parlamentari odata cu inceperea sesiunii, la 1 februarie.Vreau sa va asigur ca am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii,care conform noului cod civil sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale. Avem si propuneri de modificari de tehnica legislativa,pe care sunt convins ca le vor dezbate colegii senatori si deputati in comisiile de specialitate si vom scoate cea mai buna forma.Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii din cel putin doua motive:
1. Legea ar fi discriminatorie in acele conditii pentru ca vorbim despre oameni indatorati. O suma mai mare contractata/datorata nu reflecta neaparat statutul social(bogat/sarac)
2.Avem referinte despre legea darii in plata in Spania,care a devenit total inaplicabila din cauza plafoanelor si criteriilor restrictive din lege.Mai mult,Parlamentul European a adoptat o rezolutie in 8 oct 2015 prin care critica legea spaniola si cere Comisiei Europene sa modifice Directiva si sa introduca darea in plata obligatoriu in toate tarile membre.
Mai pe romaneste, nu e bun drumul pe care a mers Spania! Legea e inaplicabila si discriminatorie! Asa spun institutiile europene.De ce vor atunci bancile si BNR-ul sa introducem criterii si plafoane? Sunt convins ca aveti raspunsul…”, a scris pe Facebook deputatul PNL Daniel Zamfir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS