Iohannis: România își menține obiectivul de aderare la SchengenRomânia își menține obiectivul aderării la Schengen, deși, în prezent, spațiul de liberă circulație este pus sub semnul îndoielii, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

“Spațiul Schengen este pus sub semnul îndoielii. România acționează ca membru al spațiului Schengen (…). Dincolo de circumstanțele prezente, România își menține obiectivul aderării la acest spațiu”, a spus șeful statului, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

România este decisă să rămână un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, să sprijine reformele necesare acestui obiectiv și să fie puternic implicată în mobilizarea solidarității europene, atunci când e necesar, pentru depășirea dificultăților și menținerea cursului european al acestui stat, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Parcursul european al Republicii Moldova depinde de voința politică de la Chișinău, de funcționarea statului de drept și de aplicarea reformelor, a precizat Iohannis, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a urat succes noului Guvern de la Chișinău în îndeplinirea reformelor care asigură parcursul european al Republicii Moldova.

“Pe de altă parte, consider că este absolut necesar ca angajamentele asumate de partenerii europeni față de Republica Moldova să fie menținute și extinse odată cu obținerea de progrese în consolidarea statului de drept. Doresc noului Guvern moldovean mult succes în aceste demersuri”, a mai spus președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că anul 2015 a marcat în România începutul unui nou mod de a face politică, iar 2016 va trebui să consolideze în viața politică virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale.

El a arătat că anul 2015 a fost pe plan intern unul al recâștigării normalității în care a fost redescoperit dialogul, întărite principiile statului de drept și independența justiției.

“Cred că 2015 a însemnat începutul unui alt mod de a face politică, pe care cetățenii noștri îl doresc și îl așteaptă și care este pe măsura unei Românii cu adevărat puternice. Ne dorim ca anul 2016 să consolideze în viața politică românească virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale. Am convingerea că aceste atribute se vor reflecta și în eficiența acțiunii noastre în plan extern, spre beneficiul cetățenilor României”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.


Pe plan extern, șeful statului a identificat migrația, terorismul și instabilitatea ca fiind provocările cele mai vizibile și mai de impact care trebuie să primească un răspuns în 2016.

“În ceea ce privește situația internațională, am încheiat un an complicat, marcat de amenințări la adresa securității în Europa și în vecinătate, de riscuri în plan regional și global”, a adăugat Klaus Iohannis.

Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE rămân pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României, a declarat președintele Klaus Iohannis.

“Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE au fost, sunt și vor rămâne pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a reamintit că își dorește ca România să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în regiune și să-și întărească profilul și consolideze rolul în interiorul NATO și al Uniunii Europene.

Șeful statului a precizat că organizarea la București a reuniunii liderilor statelor europene din flancul estic, întâlnirile cu omologii din țările membre ale Uniunii, dar și din vecinătate, cât și Acordul pentru creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017 sunt expresia acestui obiectiv.

“Prin adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării în iunie 2015, România și-a conturat clar și predictibil cadrul în care operează în materie de securitate națională, dar mai cu seamă s-a definit pe sine ca stat în raport cu propriii cetățeni, în raport cu aliații și partenerii săi internaționali, în regiune și în ansamblul politicii internaționale. ‘România puternică în Europa și în lume’, așa cum am intitulat Strategia Națională de Apărare, nu este un deziderat care ne privește doar pe noi, la noi acasă, ci un angajament de politică externă în sine. România este puternică în hotărârea sa de a fi o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată, în consecvența și predictibilitatea acțiunilor sale în raport cu partenerii externi și în loialitatea față de valori și principii”, a adăugat Iohannis.Comenteaza acum

Alte stiri

23 martie 2018

Naționala mică de handbal luptă pentru calificare la CM la Cluj

Naţionala feminină de tineret (sub 20 de ani) a României va juca la sfârşitul săptămâni, în Sala Polivalentă din Cluj, pentru calificarea la Campionatul Mondial din Ungaria, programat în luna iulie. România, antrenată de Gheorghe Tadici și ...

Sumarul ediției de joi, 21 ianuarie 2016

Actualitate

» Transgaz: Nu este cazul să declanșăm situație de urgență în alimentarea cu gaze, în ciuda temperaturilor foarte scăzute
» Expoziție de grafică la Filarmonica
» Cel puţin 12 imigranţi s-au înecat în largul coastelor Turciei
» Grevă pe Aeroportul Otopeni
» Raportul Inspecției Judiciare: Elaborarea lucrărilor științifice de către deținuți se va face în condiţii mai dure
» DIICOT: Cetățeni turci și români, trimiși în judecată pentru traficul a peste 300 de kg de heroină
» Prognoza meteo pentru weekend
» Protestele de la Chişinău continuă
» Traficul feroviar între Braşov şi Sighişoara a fost redirecţionat temporar
» Iohannis: România își menține obiectivul de aderare la Schengen

Local

» Firme din Vâlcea, inculpate în dosarul unei capturi record de heroină
» Apicultura și legumicultura au tradiție la Pătulele

Dolj

» Ore de așteptare cu lacrimi și durere la Urgență
» Specializări noi la școlile profesionale din Dolj
» CEZ Vânzare, amendată de Protecția Consumatorului
» Piețele au reziliat contractul pentru Târgul din Craiova
» Patinoar pe străzile și trotuarele Craiovei
» Condamnat la 10 ani de închisoare pentru că și-a ucis mama
» Detoxifierea menține corpul sănătos
» Craiova, oraşul-patinoar
» 80 de angajaţi ai DGASPC Dolj sancţionaţi în cinci ani
» CEZ, campion la reclamații
» Doljul găzduiește 3 olimpiade
» Un deceniu de SpectActor
» Arta mixed media la Craiova
» Craiova: Ziua Unirii Principatelor Române, marcată printr-o ceremonie militară
» Craiova: Spectacolul “Profu’ de religie” de mâine s-a anulat
» Craiova: Revista ”SpectActor”, la ceas aniversar
» Craiovean urmărit internaţional extrădat din Anglia
» Ford a lansat la Craiova producţia pentru B-MAX Colour Edition
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei

Gorj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Amenzi pentru cei care nu curăţă gheaţa de pe trotuare
» Primăria reactualizează Registrul Agricol
» Fostul şef de la mascaţi, candidatul PNL la Primăria Târgu Jiu
» Percheziţii pentru evaziune de aproape un milion de euro
» Gorj: Liberalii au anunţat candidatul la Primăria Târgu Jiu

Olt

» Comandantul Forțelor Navale americane în Europa: Facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu este pregătită să funcționeze

Mehedinţi

» Activităţi pentru marcarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor la Biblioteca Județeană Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: Minori cercetaţi pentru furt din auto

Sport

» Mecea promite să „închidă“ poarta
» Alb-albaștrii, scoși la tablă de austrieci
» Fotbal – CSU Craiova, surclasată de Austria Viena
» Fotbal – România va susține trei amicale în Antalya
» Tenis – Alexandra Dulgheru, eliminată în turul doi la Australian Open

Educatie

» Evaluările naţionale – între 23 mai şi 10 iunie
» Ministerul Educației: Simulările examenelor naționale, la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie

Magazin

» Horoscop
» Cel mai bătrân om din lume are 131 de ani
» Bancul zilei

Top