20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul lucrărilor scrise în penitenciar: Verificări ale Corpului de control al premierului la ANP

Scandalul lucrărilor scrise în penitenciar: Verificări ale Corpului de control al premierului la ANP

Corpul de control al premierului face verificări la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a anunţat, astăzi, Ministerul Justiţiei, precizând că verificările sunt generate de publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către condamnaţii aflaţi în penitenciare, potrivit Mediafax.

”Corpul de control al Primului Ministru, ca urmare a solicitării Ministrului Justiţiei, efectuează un control la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Controlul a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către condamnaţii aflaţi în penitenciare, cu precădere în anii 2014 – 2015. Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferenţiar universitar, această verificare excede competenţei stricte a Ministerului Justiţiei, care însă, prin cabinetul ministrului şi Corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control”, anunţă Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, anunţa, în urmă cu o săptămână, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizând că tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat din februarie 2014. Ministrul preciza că prevederea legală potrivit căreia deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere a pedepsei există în Dreptul român din 1969 şi a fost preluată în variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006 şi în această ultimă lege 254/2013. „De-a lungul timpului, această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asistat la o creştere fulminantă, exponenţială putem spune, a acestor lucrări”, afirma Raluca Prună.

Ministrul spunea că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi, iar acest fenomen este „scăpat completamente de sub control”. Tot în urmă cu o săptămână, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS