9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA vor plăti Iranului o datorie şi dobânzi aferente în valoare de 1,7 miliarde dolari

SUA vor plăti Iranului o datorie şi dobânzi aferente în valoare de 1,7 miliarde dolari

Statele Unite vor rambursa Iranului o datorie în valoare de 400 de milioane de dolari şi dobânzi în valoare de 1,3 miliarde de dolari, datând de la Revoluţia islamică, a anunţat duminică secretarul de Stat John Kerry, relatează AFP în pagina electronică, potrivit Mediafax. Rambursarea, dispusă de un tribunal internaţional, este separată de zecile de miliarde de dolari blocate în conturi străine, la care Iranul va avea acces după ridicarea sancţiunilor în dosarul nuclear.

Acest anunţ, la o zi după intrarea în vigoare a acordului de anul trecut, indică o încheiere mai largă a socotelilor între cei doi vechi inamici.

Preşedintele Barack Obama a apărat această hotărâre, într-o declaraţie televizată la Casa Albă, afirmând că este vorba despre „mult mai puţin decât suma cerută de Iran”.

„Hotărârea ar putea salva Statele Unite de (la plata a) miliarde de dolari pe care Iranul le-ar fi putut cere. Statele Unite nu ar fi avut de beneficiat de pe urma tergiversării lucrurilor”, a declarat şeful statului american.

Kerry a precizat că este vorba despre 400 de milioane de dolari provenind dintr-un fond fiduciar pe care Iranul îl folosea pentru a achiziţiona echipament militar din Statele Unite înainte de întreruperea relaţiilor diplomatice, plus dobânzi aferente în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile cu Iranul în 1979, după ce revoluţionari – furioşi din cauza susţinerii fostului monarh iranian înlăturat de la putere de către americani – au luat Ambasada americană din Teheran cu asalt şi au luat ostatici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS