15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT: Nu sunt ofițeri acoperiți în magistratură

CSAT: Nu sunt ofițeri acoperiți în magistratură

În magistratură nu sunt informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Este concluzia la care a ajuns CSAT, după ce a verificat declaraţiile judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridică şi personalului auxiliar al instanţelor şi parchetelor.

În urma verificărilor efectuate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin instituţiile abilitate, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

La solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, în şedinţa din data de 13 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a verifica realitatea declaraţiilor date de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în formă autentică, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 303/2004.

În aceeaşi şedinţă, Plenul Consiliului a hotărât trimiterea la Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a tuturor declaraţiilor date în anul 2013 şi 2014 de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, categorii de personal prevăzute de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, de către instituţiile care, potrivit legii, gestionează aceste declaraţii.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, prin instituţiile abilitate, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Reamintim că potrivit dispoziţiilor art.7 alin (1) şi alin (3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, magistraţii – asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestor dispoziţii conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau de procuror.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS