Ministrul justiţiei, despre cărţile scrise de deţinuţi: „Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată“

Autori


Raluca_Pruna

Ministrul justiţiei, Raluca Prună (foto), a declarat, miercuri, la Digi24, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă. Raluca Prună a precizat că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări ştiinţifice datează din 1969 şi a fost menţinută, în prezent regăsindu-se în Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor. „Problema nu este prevederea în sine, ci modul în care o anumită procedură a fost aplicată“, a spus Prună, arătând că, din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România a fost scrisă  o lucrare pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 – şase, 2013 – 11, 2014 – 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice.

„Zborul unui suflet gol“ sau „Biruinţă în suferinţă“, calificate lucrări ştiinţifice

Ea a amintit că a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi a dat publicităţii lista cu titlurile publicate de la începutul anului 2013 până la sfârşitul anului 2015.

„Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică“, a spus Raluca Prună. Ea a arătat că există un regulament de aplicare a Legii nr. 254/2013 şi o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care un deţinut doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Printre altele, procedura cere ca persoana respectivă să ataşeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferenţiar care atestă importanţa temei alese pentru domeniul ştiinţific respectiv. Ministrul a anunţat că a cerut să i se pună la dispoziţie toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

„Fac o analiză foarte serioasă. În primul rând, plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (…) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră“, a spus ministrul justiţiei.

Totodată, ea a arătat că problema poate fi soluţionată prin abrogarea dispoziţiei respective din Legea nr. 254/2013, prin ordonanţă de urgenţă, sau pur şi simplu prin aplicarea regulamentului aşa cum este el în vigoare.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, „pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: (…) f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovație brevetate“.


 Kovesi e, probabil, cel mai bun procuror-şef pe care l-a avut DNA

Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a mai declarat, miercuri, în contextul propunerilor pe care trebuie să le facă anul acesta pentru şefia PICCJ şi DNA, că nu are nimic împotriva Laurei Codruţa Kovesi, ci consideră că este probabil cel mai bun procuror-şef pe care l-a avut DNA.

„Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, ci dimpotrivă, am spus, o repet, este probabil cel mai bun procuror-şef al DNA de când există această instituţie“, a declarat Prună, la Digi24, în legătură cu afirmaţii pe care le-a făcut anterior privind propunerile pe care trebuie să le facă în vederea unor noi numiri, în luna mai, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ea a răspuns însă că este prematur să spună acum dacă ar avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi la şefia DNA.

„Aş dori ca determinarea mea în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei să nu fie pusă la îndoială prin nici un fel de umbră cu privire la judecata mea de valoare privind-o pe doamna Kovesi“, a mai spus Prună.

Întrebat dacă are aceeaşi părere şi despre procurorul general Tiberiu Niţu, ministrul justiţiei a spus că nu crede că poate face acum evaluări în direct privind performanţa procurorilor de la conducerea Parchetelor de cel mai înalt nivel, dar a dorit să facă nişte precizări în ceea ce o priveşte pe Kovesi din cauză că a existat o neclaritate.

Tiberiu Niţu şi Codruţa Kovesi îşi încheie în mai mandatele la conducerea PICCJ şi respectiv DNA, existând posibilitatea să fie propuşi pentru un al doilea mandat în aceste funcţii.

Procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.Comenteaza acum

Alte stiri

11 iulie 2018

Kovesi, delagată la Parchetul General

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost delegată, miercuri, de către procurorul general Augustin Lazăr, în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ...

Sumarul ediției de vineri, 8 ianuarie 2016

Actualitate

» Iordanianul declarat indezirabil în România, pentru propagandă jihadistă, va fi expulzat sâmbătă
» Târg Apicol, în acest weekend, la Craiova
» Ţigarile şi alcoolul, duşmanii inimii
» Grădiniţa 59 se mută cu tam-tam
» Conductă pentru toţi sau pentru niciunul
» Un nou scandal în Consiliul Local
» Badea: Fostul sediu al DNA, impropriu pentru un spital
» Siria: 23 de oameni au murit de foame în orașul asediat Madaya
» AEP: Partidele au primit in ianuarie peste 1.200.000 de lei subvenții de la buget
» Senatorul Radu Opea, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani
» Instrumente muzicale în valoare de 40.000 de euro furate din Germania, recuperate de poliţiştii români
» Instanța anulează cauțiunea de 1,5 milioane lei pe care trebuia să o plătească Piedone
» Prognoza meteo pentru acest sfârşit de săptămână
» Cazuri de hărțuire sexuală în noaptea de Anul Nou, și la Helsinki
» Parlamentarii vor relua discuţiile privind majorarea propriilor salarii
» Un hoţ cu 16 identităţi, urmărit în Germania, prins în România
» Dacian Cioloş: Nu candidez la alegerile din 2016
» Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Dolj

» Şedinţă cu tupeu şi nesimţire la Craiova
» Ce cărți mai scriu condamnații în pușcărie
» Premieră la Teatrul Național din Craiova: „Exploziv“ – la propriu și la figurat
» Întreruperi energie electrică de luni
» Prins cu „pisicuța“ la bancomat
» Un important eveniment al anului 2015: Centenarul Vintilă Horia în România și Spania
» Craiova: Minor cercetat pentru furturi din autoturisme
» Craiova: Volumul “Dezamăgirea doare” va fi lansat la Biblioteca Judeţeană
» Dolj: CAO sistează apa potabilă dintr-un cartier din Băileşti, din cauza restanţelor
» Doljeni prinşi beţi la volan
» Razie pe şoselele din Dolj
» Craiova: Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” – Brestei şi-a sărbătorit Ocrotitorul

Gorj

» Gorjean cercetat de polițiști craioveni pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice
» Gorj: Minerii nu mai protestează
» Gorj: Şofer de autocar, reţinut pentru fugă de la locul accidentului

Mehedinţi

» Acţiuni ale pompierilor mehedinţeni

Vâlcea

» Vâlcea: Un cătun din comuna Racovița, în pericol de a fi măturat de apele râului Băiașu în cazul unei viituri

Sport

» Echipele de la SCM joacă în cupe
» Alb-albaștrii au demarat pregătirile îngândurați
» Fotbal – Ioan Timofte, director executiv la Boavista Porto
» Fotbal – Daniel Mogoșanu: Obiectivul meu este de a pregăti cât mai bine echipa
» Tenis (f): Kerber şi Azarenka, în finala turneului de la Brisbane
» Fotbal – CSU a oficializat numirea lui Daniel Mogoșanu la cârma echipei
» Cristina Neagu – cea mai bună handbalistă a lumii în anul 2015
» Fotbal – Alb-albaștrii au efectuat vizita medicală (galerie foto)

Sanatate

» Importanța vitaminelor pentru organism
» Adrian Ionel: Institutul Cantacuzino va produce, cel mai probabil de anul viitor, vaccin antigripal

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Lara Croft: Tomb Raider
» Bancul zilei
» Ceasul deşteptător care te trezeşte cu aromă de cafea şi croissant
» Cățelul oferit de Rusia pentru a-l înlocui pe Diesel, ajunge astăzi în Franța

Top