8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA reînceput programul Prima Casă

A reînceput programul Prima Casă

De azi se pot depune dosare pentru programul Prima Casă. Fondurile disponibile sunt însă aproape la jumătate faţă de 2015. Guvernul a stabilit, în şedinţa de săptămâna trecută, plafonul pentru programul Prima Casă în 2016 la 1,5 miliarde de lei.
Chiar dacă dobânzile la împrumturile ipotecare clasice sunt similare, diferenţa o face avansul perceput de bănci – doar 5% prin programul Prima Casă.
Anul trecut, programul guvernamental Prima Casă a fost modificat, astfel încât cei care au deja o locuinţa achiziţionată prin program o pot înlocui cu una cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare, cu condiţia să vândă locuinţa iniţială şi creditul acordat în cadrul programului să fie lichidat, ambele operaţiuni efectuate cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe.
Potrivit Guvernului, de la lansarea programului Prima Casă, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul anului 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei.
Valoarea medie a unui împrumut luat prin programul Prima Casă este de 38.000 de euro.
Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului Prima Casă se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS