17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTVA de 20% și accize eliminate

TVA de 20% și accize eliminate

Pentru români acest 2016 începe, cu siguranță, foarte bine, cu reduceri de prețuri la toate produsele cu excepția alimentelor, care s-au ieftinit încă de anul trecut, informează hotnews.ro.

Cu alte cuvinte, ce am cumpărat ieri cu 100 de lei, astăzi ar trebui să coste mai puțin de 97. Acesta este rezultatul scăderii TVA de la 24  la 20 la sută începând cu ora zero a noului an.

Reducerea se va aplica tuturor produselor nealimentare, de la haine și cosmetice la electronice și autoturisme.

Benzinăriile au redus deja prețurile imediat după miezul nopții, astfel încât prețul litrului de benzină a scăzut sub 4 lei și 80 de bani.

TVA-ul scade însă și mai mult, la doar 9 la sută, la apă, ceea ce înseamnă o ieftinire de 12,1 la sută. Aici este însă posibil ca unii furnizori să păstreze prețul prin creșterea celui fără TVA pentru a acoperi investițiile viitoare.

Marii fermieri vor beneficia direct de această scădere pentru că irigațiile îi vor costa mai puțin. De asemenea, a fost eliminată taxa de 1 la sută pentru construcțiile agricole, cum sunt hambarele și silozurile, asta însemnând că recolta de anul acesta va fi produsă cu cheltuieli mai mici, deci mai ieftină.

Alte câteva produse se vor ieftini în urma reducerii accizelor, de exemplu băuturile. La cele spirtoase scăderea de preț poate ajunge la 15-20 la sută, conform estimărilor făcute de patronatele din domeniu.

La alte produse a fost complet eliminată acciza introdusă în urmă cu doi ani, cu rolul de a compensa reducerea TVA-ului la pâine din septembrie 2013. Vorbim despre cafea, bijuterii din aur și platină, confecții din blană, autoturisme cu motoare de peste 3 litri, arme de vânătoare, iahturi și bărci cu motor.

Doar fumătorii vor plăti mai mult, indiferent ce anume fumează, deoarece crește acciza și la țigările clasice. Va fi accizat în premieră lichidul pentru țigările electronice.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS