14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Risc de atentate teroriste în mai multe capitale europene între Crăciun şi Anul Nou

Risc de atentate teroriste în mai multe capitale europene între Crăciun şi Anul Nou

Poliţia austriacă a anunţat a primit din partea unui serviciu secret „prieten” un avertisment cu privire la riscul unor atentate teroriste ce s-ar putea produce în mai multe capitale europene între Crăciun şi Anul Nou, relatează Reuters.
Informaţia primită din partea respectivului serviciu secret – care nu este dezvăluit – cuprinde şi nume cu posibili terorişti, dar verificările preliminare nu au condus la confirmarea unor acţiuni iminente, se arată într-un comunicat emis de poliţia austriacă.

În acest text se mai menţionează avertismentul a fost transmis cu câteva zile înainte de Crăciun şi autorităţilor din alte state europene – de asemenea neprecizate – şi el face referire la posibile atacuri armate sau la detonarea de explozivi în zonele aglomerate.

Prin urmare, poliţia austriacă precizează au fost sporite măsurile de securitate la Viena, în special la evenimentele unde se strâng mulţi oameni, şi atrage atenţia populaţiei se aştepte la controale prin sacoşe, rucsacuri şi alte obiecte ce pot fi folosite pentru a ascunde dispozitive explozive.

Un procuror bosniac însărcinat cu combaterea terorismului a declarat o grupare de islamişti, ai cărei membri ai fost arestaţi recent, plănuia comită un atac în Sarajevo cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an şi ucidăcirca o sută de oameni”, a anunţat sâmbătă postul public de televiziune, informează AFP.

Unsprezece presupuşi membri ai respectivei grupări islamiste, printre care şi predicatori radicali, au fost arestaţi marţi în mai multe locuri din Sarajevo în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Un tribunal din Sarajevo a decis vineri arestarea pentru 30 de zile a opt din cei 11 suspecţi.

Procurorul Dubravko Campara, citat de postul de televiziune, a declarat în timpul unei audieri în faţa acestui tribunal gruparea intenţiona comită „un act terorist în timpul sărbătorilor de sfârşit de an„. „Ameninţau vor comite un atac cu explozibili în care circa o sută de persoane urmau fie ucise”, a declarat Campara, citat de RTRS.

La rândul lor, avocaţii suspecţilor au declarat acuzaţiile parchetului sunt „o simplă farsăşi cei pe care îi reprezintă „nu au făcut altceva decât şi practice religia”. Potrivit parchetului, suspecţii se întâlneau într-un loc de rugăciune aflat la periferia oraşului Sarajevo, instalat într-o casă pe care o închiriaseră. După arestarea acestora, parchetul a difuzat o fotografie de la locul de rugăciune, în care se putea vedea un panou pe care era imprimat drapelul grupării teroriste Statul Islamic. În timpul operaţiunii nu au fost găsiţi explozivi, a menţionat procurorul.

În ziua operaţiunii, parchetul anunţase „au fost confiscate probe materiale având legătură cu structuri ale grupării Statul Islamic”. Operaţiunea s-a desfăşurat în mai multe cartiere din Sarajevo, îndeosebi la Rajlovac, unde doi militari bosniaci au fost ucişi în noiembrie într-un atac cu armă automată comis de un islamist care ulterior s-a sinucis.

Cu 3,8 milioane de locuitori, 40% din populaţia Bosniei este de confesiune musulmană care, în marea majoritate, practică un islamism moderat. Restul populaţiei este format în special din creştiniortodocşi şi catolici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS