11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANM: Prognoza meteo pentru primele trei luni din anul 2016

ANM: Prognoza meteo pentru primele trei luni din anul 2016

Administrația Națională de meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru primele trei luni ale anului 2016.

Astfel, meteorologii prognozează că în luna ianuarie, temperatura aerului va avea în general valori apropiate de mediile climatologice în centrul, nordul și local vestul țării, iar în rest valorile de temperatură pot fi peste norme. Cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sudul țării, iar în restul regiunilor vor avea o tendință de excedent.

În februarie, temperatura medie lunară a aerului se va situa în general în limite apropiate de mediile climatologice, exceptând sud-estul, sudul și local estul și vestul țării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta în general o tendință spre excedent, exceptând estul, sud-estul și local sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.

În martie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice în sudul, sud-estul și local vestul țării, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa, în general, în limite normale. Precipitațiile lunare se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS