12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCooperare româno-bulgară în domeniul comunicației

Cooperare româno-bulgară în domeniul comunicației

Conferința de la Vratsa - Bulgaria a marcat încheierea proiectului (FOTO: Bogdan Grosu)
Conferința de la Vratsa – Bulgaria a marcat încheierea proiectului (FOTO: Bogdan Grosu)

Doljul şi Vratsa au de acum un Centru Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii. Graţie acestuia, pot fi accesate mai uşor informaţii de interes comun şi poate fi dezvoltată moştenirea culturală a celor două zone.

La Vratsa, în Bulgaria, a avut loc, luni, 21 decembrie, conferința de presă prilejuită de încheierea Proiectului „Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa“.
Proiectul cu finanţare europeană desfăşurat de Consiliul Judeţean Dolj prin Biblioteca Județeană „Alexandru şi Aristia Aman“, în parteneriat cu Administrația Districtuală Vratsa şi Biblioteca „Hristo Botev“ din localitate, presupune un schimb de informaţii care are în vedere întărirea cooperării între cele două părţi.
Publicul interesat de studiu, cercetare și/sau documentare, inclusiv persoanele tinere, precum și cei cu dizabilități care nu se pot deplasa fizic la sediul bibliotecilor sau arhivelor, va putea să acceseze portalul web care le va facilita găsirea documentelor de patrimoniu, a articolelor din presă, fotografiilor, hărților din toate instituțiile participante la proiect.
Apare astfel posibilitatea de a promova valorile naționale, de a face schimb de informații în domeniul descrierii și prezervării documentelor cu caracter cultural, a informațiilor de interes local și istoric.
De exemplu, sute de cărți rare care conțin informații unice privitoare la comunitățile locale, care au accesul restricționat pentru reducerea riscului de deteriorare, vor putea fi răsfoite virtual.
Aceste informaţii sunt completate de informația cu caracter istoriografic, de informațiile curente din sfera socială, politică și culturală care sunt reflectate de către presa locală adunată în colecțiile bibliotecilor publice, care au mii de numere de periodice (ziare, reviste etc.).
„Acest proiect ce vizează schimbul de informații și o mai bună informare, are ca scop apropierea popoarelor noastre. Proiectul dezvoltă o rețea de colaborare socială, culturală, turistică, de învățământ. Prefectura din Vratsa colaborează deja cu Consiliul Județean Dolj, din 2007“, a precizat Malina Ivanova Nikolova, guvernatorul regiunii Vratsa.

Propuneri noi

Parteneriatul va fi menținut și după finalizarea proiectului, permițând tuturor participanților rețelei să valorizeze și să promoveze documentele pe care le dețin, cultura și participarea comună la activități legate de promovarea și valorificarea moștenirii culturale și a patrimoniului european. La final de proiect s-au făcut propuneri și pentru conturarea altora noi.
„Astăzi (luni – n.r.) punem punct unui proiect care pentru noi a însemnat foarte mult și care va însemna foarte mult de acum înainte. Apreciem foarte mult faptul că aici, în Vratsa, investiți în cultură și reușiți să identificați cultura ca motor de dezvoltare a zonei. În Craiova și în județul Dolj, autoritățile locale și județene au înțeles acest lucru, atât consiliul județean, cât și primăria au investit în ultimii ani zeci de milioane de euro, doar în instituțiile de cultură. Nu cu foarte mult timp în urmă ați vizitat Craiova și probabil ați văzut muzeele din Craiova. Sper ca și dumneavoastră să realizați că prin cultură putem atinge și incluziunea socială. Acum se încheie o etapă, se încheie un proiect, doar pentru a deschide o nouă ușă pentru colaborări viitoare. Prietenii și partenerii noștri de la Universitatea din Craiova și-ar dori să inițiem un proiect transfrontalier cu biblioteca dumneavoastră de aici. Așa că astăzi (luni – n.r.) vă lansez și o provocare, dar și o invitație în același timp. Vă mulțumesc și sper să ne vedem din ce în ce mai des, când la Vratsa, când la Craiova“, a precizat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene, „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS