9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremieră în lumea arabă: Pentru prima dată, femeilor din Arabia Saudită li s-a permis să participe la alegeri

Premieră în lumea arabă: Pentru prima dată, femeilor din Arabia Saudită li s-a permis să participe la alegeri

Participarea femeilor la alegeri este o premieră în Arabia Saudită, fiind  fără precedent în istoria regatului musulman ultraconservator. În 2011, defunctul rege Abdullah a decis să permită femeilor să voteze şi să candideze pentru alegerile municipale din 12 decembrie 2015, motivând că „refuză să marginalizeze femeia în societatea saudită”.

Dintr-o populaţie de 30 de milioane de locuitori, pentru alegerile din 12 decembrie s-au înregistrat la vot circa 136 de mii de femei, din cei aproximativ 1.5 milioane de votanţi.

Din cele 1.263 de secţii de votare, doar 424 sunt rezervare pentru femei, iar pentru că nu li se permite să conducă, multe dintre femei depind de barbaţii din familie pentru a ajunge la cu maşina în locul undre vor vota.

Şi-au înregistrat candidatura la un pot de consiler local 979 de femei, dintr-un total de 6.140 de saudiţi care vor candida, conform datelor oficiale.

La scrutin vor fi aleşi 284 de consilieri locali, votanţii vor desemna două treimi, iar o treime va fi stabilită de către autorităţile saudite. Unele dintre femeile care candidează vor fi alese în Consiliile Municipale care controleazp multe dintre serviciile publice locale. În regatul saudit consiliile au puteri limitate: stabilesc taxele, pregatesc bugetul localităţii şi supravegheaza tranzacţiile financiare locale, printre altele.

Pentru candidaţii de ambele sexe fotografiile au fost interzise, iar femeilor candidat li s-a interzis să ţină adunări electorale la care să participe bărbaţi, a declarat un oficial saudit.

„Femeile candidate pot comunica cu electoratul doar via TV. Un purtător de cuvânt poate comunica cu bărbaţii în numele ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei electorale Jadeeh al-Qahtani.

Aceste restricţii au îndemnat candidaţii, şi în special pe femei, să se bazeze pe social media pentru a ajunge la potenţialii votanţi.

Salma al Rashed a fost prima femeie care s-a înregistrat la vot în Riad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS