14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazurile lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu sunt discutate astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Cazurile lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu sunt discutate astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, începând cu ora 12.00, pentru a discuta cererile DNA de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cei doi fiind prezenţi la comisie pentru a-şi studia dosarul, înaintea audierii.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a fost sesizată vineri în legătură cu cererile DNA în cazul celor doi deputaţi PNL acuzaţi de corupţie, membrii comisiei urmând să formuleze un raport în termen trei zile, după audierea celor doi deputaţi, însă termenul ar putea fi prelungit la 5 zile, pe motiv că nu au avut suficient timp pentru studierea materialelor de la DNA. Cei doi deputaţi au venit miercuri la comisie, de la ora 9.00, pentru a-şi studia dosarul. Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, votul în plen asupra ridicării imunităţii celor doi ar urma să aibă loc pe 9 decembrie. PNL şi PSD au anunţat că vor vota în favoarea cererilor justiţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut săptămâna trecută aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru. Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean. Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. „În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

La Senat, votul asupra cererii de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova ar urma să fie amânat pentru joi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS