12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul APIA: Plata avansului, imposibilă până la 1 decembrie din cauza softului

Scandalul APIA: Plata avansului, imposibilă până la 1 decembrie din cauza softului

 

Furnizorii softului folosit de APIA, companiile Siveco şi Teamnet, susţin că plata avansului până la 1 decembrie este aproape imposibilă, din cauza întârzierii cu care s-a semnat contractul, informează Hotnews.

Firmele SIVECO si Teamnet, care au realizat modulul electronic prin care se proceseaza plata subventiilor pentru fermierii romani, subliniaza, sambata, ca functionarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sunt cei care controleaza fluxul de lucru. Consortiul de companii IT sustine ca termenul de 30 noiembrie pentru plata subventiilor in avans catre fermieri este unul „cvasi-imposibil”, pentru ca APIA ar fi semnat foarte tarziu contractul pentru sistem.

Acesta este un nou episod al scandalului de la APIA, dupa ce, miercuri, noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a reclamat functionarea greoaie a modulului electronic de procesare a platilor catre fermieri, acuzand directorii agentiei ca au contractat prea tarziu acest sistem.

„Sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor (numit IACS – Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de functionari din toata tara. Fiecare cerere de subventii trece in mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de functionarii APIA” – a comunicat, miercuri, la solicitarea HotNews, un ofiter de relatii publice, in numele asocierii SIVECO-Teamnet, care a realizat modulul in cauza.
Companiile IT sustin ca modulul ar fi avut nevoie de cel putin 3 luni de teste.
Problemele sunt legate de avansurile la plata unica pe suprafata – SAPS 2015 – de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii romani trebuie sa o primeasca in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS