6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenia: Mai multe râuri din sud au depășit cotele de atenție

Oltenia: Mai multe râuri din sud au depășit cotele de atenție

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu anunță că s-au depășit cotele de atenție pe anumite râuri din sudul țării. Se situează peste cotele de atenție mai multe râuri, în dreptul localităților care sunt permanent supuse unor astfel de situații. În toată țara, debitele au fost în creştere din cauza precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din următoarele bazine hidrografice: Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad și cele din Dobrogea, și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și Mureșului.

În zona de sud s-au depățit cotele de atenție pe majoritatea râurilor.

Jiul s-a umflat la Răcari

În bazinul hidrografic Jiu și afluenți s-au luat măsuri de atenuare, în acumularea Fântânele, a debitelor râului Deznațui. Nu au fost semnalate pagube la lucrările hidrotehnice iar tranzitarea viiturilor s-a efectuat în condiții de siguranță, informează ABA Jiu. Astfel, ABA Jiu anunță că, în cursul acestei după-amiezi, erau depășite cotele de atenție pe Jiu, în dreptul localității Răcari, cu 52 de centimetri peste limita normală. Cota de atenție a fost depășită și pe Desnățui, ls Călugărei, cu 34 de centimetri peste șlimita normală. De asemenea, râul Terpezița a depășit cota de atenție în satul Gabru cu 30 de centimetri, potrivit ABA Jiu.

Menționăm că până în prezent pe teritoriul administrat de A.B.A Jiu nu s-au înregistrat pagube din cauza depășirii Cotelor de Atenție, cele înregistrate fiind produse din cauza scurgerilor de pe versanți sau a incapacității de preluare a rețelelor de canalizare”, se arată într-un comunicat de presă al ABA Jiu.

În bazinul hidrografic Olt au fost mobilizate forțe și mijloace de intervenție ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, în zona stadionului Olănești, pentru consolidare supraînălțare mal și dig iepuresc (din saci cu nisip) pe o lungime de circa 200 metri. S-a mai intervenit la Pascoaia pentru supraînălțare dig cu o formație de intervenție. De asemenea, o intervenție dificilă a fost pe pârâul Iazul Morilor (Stăncălău) localitatea Băbeni, unde debitele mari au provocat exfiltrații prin depunerea rezultată din decolmatarea pârâului și sistematizată pe maluri. S-a creat o breșă din cauza exfiltrațiilor care nu au putut fi stopate, pentru a evita inundarea a 25 de gospodării. Centrul de Interventie Rapidă și o formație a Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea au intervenit cu stabilopozi și balast, în intervalul orar 04:00 -11:00, cu personal, un excavator, 2 autobasculante și piatră, pentru închiderea breșei. Volumul de apă scurs a fost preluat prin contracanalul de infiltrații al barajului Băbeni”, au spus reprezentanții ABA Jiu.. Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea acționează pentru protejarea  cu saci a 20 de case. În coordonare cu echipele de interventie ISU, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea monitorizează scurgerea apelor către râul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS