6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCheltuieli pentru protecţia mediului în anul 2014

Cheltuieli pentru protecţia mediului în anul 2014

În anul 2014, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 12,6 miliarde lei, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB comparativ cu 2,4%, în anul 2013.
La nivel naţional ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 72,6 %, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmată de cea a administraţiei publice (18,6 %)  şi a  producătorilor specializaţi (8,8 %).
În domeniul „Captarea, tratarea şi distribuţia apei” s-au realizat 33,0% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă”, s-au realizat 27,4 % iar sectorul „industrie prelucrătoare” a cheltuit 25,3%.

Cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe  (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat  pentru managementul deşeurilor (56,7% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (24,9%) şi de cheltuielile pentru protecţia aerului (10,8%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS