10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Împăratul“ Camerei de Comerț, la al treilea dosar penal

„Împăratul“ Camerei de Comerț, la al treilea dosar penal

Anul acesta, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Este trimis în judecată într-un alt dosar, iar săptămâna aceasta DNA a anunțat începerea urmăririi penale în al treilea dosar penal.
Anul acesta, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Este trimis în judecată într-un alt dosar, iar săptămâna aceasta DNA a anunțat începerea urmăririi penale în al treilea dosar penal.

Fost judecător, avocat, deputat și președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României între anii 2007-2014, Mihail Vlasov, supranumit „Împăratul“, este cercetat într-un nou dosar penal, alături de una dintre fiicele sale și soțul acesteia. În iunie, Vlasov a fost condamnat definitiv la cinci ani de pușcărie pentru trafic de influență, iar într-un alt dosar este judecat pentru dare de mită.

Procurorii anticorup-ție au anunțat joi începerea urmăririi penale față de Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dar și față de fiica acestuia și soțul ei, Ingrid Vlasov și Marian Nedelcu. Dacă Ingrid Vlasov și Marian Nedelcu sunt acuzați de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, „Împăratul“ Vlasov este urmărit penal pentru trei infracțiuni: abuz în serviciu, folosirea influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și conflict de interese.
Pe scurt, în perioada în care era președinte al CCIR, Vlasov a făcut afaceri chiar cu fiica sa și cu soțul acesteia, unele destul de profitabile pentru aceștia din urmă, însă considerate de procurori păguboase pentru CCIR și SC Romexpo. Anchetatorii spun că prejudiciul adus CCIR și Romexpo depășește suma de 60 de milioane de lei.

Afaceri în familie

În urma anchetei, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că, în anii 2008 și 2009, Ingrid Vlasov, în calitate de administrator al SC Ingrid Vlasov SRL, a încheiat cu CCIR două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor, în baza cărora a încasat suma de 20.595 de lei. Concret, Ingrid Vlasov a primit de la instituția condusă de tatăl său peste 20.000 de lei pentru ca numele firmei SC Ingrid Vlasov SRL să apară în buletinul Oficial al Camerei de Comerț și Industrie a României. Asta în timp ce Camera câștiga bani buni de la firmele care vroiau să apară în această publicație. „Aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerț și Industrie a României ca imaginea firmei SC Ingrid Vlasov SRL să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituția publică respectivă percepea și percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicații (tariful practicat este între 50 de euro și 3.500 de euro/apariție, în funcție de dimensiunea și poziționarea reclamei)“, au reținut anchetatorii.
În ceea ce îl privește pe Marian Nedelcu, procurorii spun că acesta, în perioada 2009 – 2012, în calitate de administrator al SC Kan Style SRL, a încheiat două contracte de colaborare cu CCIR, în baza cărora a obținut suma de 220.780 de lei, „fără ca prestațiile să fi fost realizate“.
Cea mai bănoasă afacere pusă la cale de inculpați este însă alta: vânzarea către Nedelcu a Casei Leda, proprietatea Romexpo.
În septembrie 2012, Nedelcu a încheiat un contract cu SC Romexpo SA, prin care a închiriat „Casa Leda“ (250 mp) cu 500 de lei pe lună (sumă în care intrau și utilitățile), plus o suprafață de teren de 1.300 mp la prețul de 0,1 euro/lună mp. Ulterior, în decembrie 2013, același Nedelcu a încheiat cu CCIR un contract de închiriere al unui alt teren din incinta
Romexpo „la un preț derizoriu“, după cum susțin anchetatorii. Tot în decembrie 2013, același Nedelcu a încheiat cu Romexpo promisiunea de vânzare-cumpărare având ca obiect imobilul „Casa Leda“ la prețul de… 100.000 de euro, plus TVA. Afacerea nu s-a putut însă încheia, pentru că, în februarie 2014, Oficiul de Cadastru a respins cererea Romexpo de intabulare a „Casei Leda“.

Cinci ani de pușcărie pentru trafic de influență

În aprilie 2014, același Mihail Vlasov era trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru comiterea de trafic de influență. Anchetatorii au reținut că, pe 13 martie 2014, pe când era președinte CCIR, Vlasov i-a cerut unui denunțător o mită de un milion de euro, din care a primit 200.000 de euro cinci zile mai târziu. În schimbul banilor, Vlasov îi promisese denunțătorului că îi va pune o „pilă“ la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, pe rolul căreia denunțătorul avea un dosar. În acest dosar, o firmă ceruse obligarea denunțătorului la plata a sumei de 5.500.000 de lei drept daune suferite ca urmare a nerespectării contractelor de management comercial și financiar. Pe 18 martie 2014, Vlasov a fost prins în flagrant după ce primise prima tranșă din mita de un milion de euro, suma de 200.000 de euro.
În februarie anul acesta, Vlasov a fost condamnat la patru ani de închisoare de judecătorii de la Curtea de Apel București, însă în iunie, la apel, Curtea Supremă i-a mărit pedeapsa la cinci ani de închisoare. Hotărârea Curții Supreme este definitivă, așa că Vlasov este în acest moment în pușcărie.

A pus ochii pe Registrul Comerțului

Tot în iunie, cu câteva zile înainte să fie condamnat definitiv, Vlasov a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, unul de dare de mită.
Anchetatorii au reținut că, în februarie 2013, Vlasov i-a cerut unui deputat să promoveze „Legea privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în Registrul comerțului“. „Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului“, au comunicat procurorii DNA.
În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional. Nici această „afacere“ nu s-a materializat, legea fiind respinsă în Senat în iunie 2013. Miza acestei afaceri erau veniturile de peste 60 de milioane de euro anual ale Registrului Comerțului, plus patrimoniul Registrului, evaluat la peste zece milioane de euro.
La termenul de joi, 8 octombrie, judecători de la Curtea de Apel București au dispus „începerea judecăţii privind pe inculpatul Vlasov Mihail sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită“. Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată de inculpat la Curtea Supremă.

Cine este Mihail Vlasov

Mihail Vlasov s-a născut în 1943 la Tighina, Republica Moldova, iar în 1974 a absolvit Facultatea de Drept din Iași. Înainte de 1989, Vlasov a fost judecător și avocat și a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru luare de mită, însă în 1990 a fost rejudecat și achitat. După Revoluție și-a continuat cariera de avocat, prin intermediul căreia a cunoscut o serie de oameni importanţi din justiţia sau administraţia locală din Iași.
Potrivit Hotnews, a fost considerat un apropiat al liberalilor din Iași. Cealaltă fiică a sa, Vanda Vlasov, este căsătorită cu fostul ministru Cristian David. Vlasov a devenit mai cunoscut începând cu anul 2007, când a fost numit președinte al CCIR. Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost deputat în Parlamentul României.
În 2012, președinții mai multor camere de comerț din țară, printre care și cea de la Dolj, i-au cerut lui Vlasov să justifice cheltuirea din fondul la dispoziția președintelui a unei sume de aproximativ șase milioane de lei. Ulterior, 12  camere de comerț au formulat o plângere la DNA împotriva lui Vlasov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS