5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“ au ajuns în Mehedinți

Dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“ au ajuns în Mehedinți

Acest gen de dezbateri au rolul de a pune față în față autoritățile și mediul de afaceri local și central, pentru a dezvolta colaborări de business sau parteneriate între firme cu prezență națională sau chiar internațională și altele care au piață de desfacere locală sau zonală. De asemenea, organizatorii evenimentului, Curierul Național și UGIR, intenționează ca prin acest gen de dezbateri să pună față în față autoritățile locale și mediul de afaceri, atât pentru a găsi soluții la probleme, cât și pentru a conlucra pe mai departe.

Publicația Curierul Național și Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) au organizat, joi, cea de-a IX-a ediție a unui eveniment care se desfășoară în toate județele țării, intitulat Dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“. Evenimentul a fost găzduit în Drobeta Turnu Severin, de Consiliul Județean (CJ) Mehedinți, și își propune să pună față în față autoritățile locale și centrale cu mediul de afaceri, pentru a se găsi oportunități investiționale în zonă. La dezbaterile organizate de Curierul Național și de UGIR au luat parte reprezentanții CJ Mehedinți, ai prefecturii, primarii câtorva localități mehedințene, oameni de afaceri de la nivel local și central, reprezentanți ai patronatelor, ai unor asociații ale oamenilor de afaceri italieni și turci cu reprezentare la nivel național, dar și internațional, și mulți alți invitați.
Secretarul general al UGIR, Ștefan Rădeanu, care este și membru în Consiliul Economic și Social și a fost moderatorul întâlnirii, a spus că UGIR reprezintă industriași cu aproape 400.000 de salariați la nivel național și a precizat, în debutul dezbaterilor, că „rolul unor astfel de întâlniri este acela de a construi o platformă de dialog între autoritățile locale din fiecare județ, din fiecare regiune, și chiar și cele centrale și oamenii de afaceri“.
La eveniment a fost prezent și Danteș Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii din București. El a precizat că la nivel național persistă fenomenul muncii fără forme legale, dar este foarte răspândit și fenomenul muncii „la gri“. „În România încă se lucrează «la negru». Pe primele opt luni ale anului am dat amenzi de zece milioane de euro, în special pentru munca «la negru». Este foarte mult. În plus, oamenii lucrează opt-zece ore, dar figurează în acte doar cu două ore. Acest fenomen poartă numele de muncă «la gri»“.

Firme românești și oameni de afaceri străini vor să investească în zonă

Unul dintre șefii unei asociații a oamenilor de afaceri italieni, Confindustria, care are 400 de firme membre din România, Davide Crovetti, a declarat că ar fi interesat de parteneriate în Mehedinți, în special în sectorul construcțiilor, dar și în alte domenii. Directorul de vânzări al Praktiker România, Nicoleta Iordache, a spus că firma pe care o reprezintă ar fi interesată mai mult de dezvoltarea afacerilor de genul „business to business“, adică de afaceri directe cu eventuali parteneri din Mehedinți, în special în domeniul materialelor de construcții, și mai puțin de dezvoltarea pe partea de retail.
Reprezentantul SPET Shipping, Marius Seinea, a precizat, în cadrul dezbaterilor de la Drobeta Turnu Severin: „Zona dumneavoastră este reprezentată de două porturi. Vom selecta proiectele dintre cele existente în Strategia de dezvoltare a județului Mehedinți. Suntem interesați de îmbunătățirea infrastructurii de transport fluvial“. De asemenea, s-au discutat și aspecte practice, specifice zonei portuare din Mehedinți. Nicolae Urdărean, reprezentantul Autorității Portuare, a accentuat ideea că autoritățile locale trebuie să investească în căile de acces în porturi, acele drumuri de acces arătând deplorabil și fiind în administrarea primăriilor, el dând ca exemplu drumul către portul din Drobeta Turnu Severin.

Mehedințiul se dezvoltă din punct de vedere turistic

În contextul în care industria se prăbușește văzând cu ochii, județul Mehedinți are capacitatea de a se dezvolta foarte mult pe partea turistică, fiind lângă Dunăre și deținând obiective turistice cu importanță istorică semnificativă.
Președintele CJ Mehe­dinți, Aladin Gigi Georgescu, le-a înfățișat celor prezenți la Dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“ cele mai importante obiective turistice din zonă și ce posibilități investiționale ar exista în acest sector de activitate. El a amintit de „minunățiile“ existente pe Clisura Dunării, la Cazanele Mari și Cazanele Mici, dar și în alte locuri din Mehedință: Tabula traiană, Podul lui Traian, statuia lui Decebal – care este cea mai mare statuie din Europa, fiind înaltă de 55 de metri și lată de 25 de metri -, dar și Podul lui Dumnezeu, un pod de calcar încă accesibil etc.
Șeful CJ Mehedinți speră că după această întâlnire să se concretizeze parteneriate de afaceri sau schimburi comerciale între firme din Mehedinți și companii din țară române sau străine. „Am constatat cu plăcere faptul că am avut în sală reprezentanți ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci.
De asemenea, a venit și reprezentantul oamenilor de afaceri din Italia. Eu cred că se vor finaliza aceste dezbateri cu venirea unor investitori în județul nostru. Până la urmă, scopul acestor dezbateri este ca noi să prezentăm oportunitățile de a investi în județ celor care au potențial de a veni și de a investi la noi. Suntem astăzi într-un moment socio-economic dramatic pentru județul nostru, nu trebuie evitat acest subiect, iar acest demers se înscrie în seria celor făcute pentru a crea locuri de muncă. Din punctul meu de vedere, în momentul de față, principala oportunitate de a investi în județul nostru este aceea de a investi în turism. Consiliul județean pune mare accent pe obiectivele turistice pe care le avem și încercăm să le promovăm prin accesarea de fonduri europene și potențialii investitori sunt bineveniți în acest domeniu“, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Gigi Georgescu.
În timp ce zona industrială din județ a fost distrusă pas cu pas, mai ales în ultimii ani, sectorul energetic este singurul care a mai rămas în picioare, prin prisma faptului că există hidrocentralele Porțile de Fier I și II.
Prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghia, a spus la Dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“ că „industria energetică ne plasează, de departe, printre cei mai importanți jucători din țară, dar acest lucru nu se vede în dezvoltarea populației din Mehedinți“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS