11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria da vină pe Germania pentru "haosul refugiaţilor"

Ungaria da vină pe Germania pentru „haosul refugiaţilor”

Este normal simţim compasiune faţă de imigranţi, „dar compasiunea nu este suficientă, trebuie trecem la fapte”, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului german Bild, informează MTI.

Întrebat ce a simţit atunci când a văzut fotografia cu băieţelul sirian găsit mort pe o plajă din Turcia, Orban a recunoscut a fost şocat. „(…) M-am gândit şi la părinţii lui care au lăsat în urmă o tabăra de refugiaţi sigura din afara Siriei şi şi-au riscat vieţile şi pe cele ale copiilor lor”, a adăugat Orban, potrivit Agerpres.

Rugat comenteze în ce măsură criza refugiaţilor poate fi văzută ca o problemă germană, Orban a spus decizia Germaniei de a le permite migranţilor intre nestingheriţi pe teritoriul său a „declanşat o revoltăîn rândul migranţilor aflaţi în Ungaria. Până atunci, autorităţile ungare reuşiseră ţină situaţia sub control, dar anunţul Berlinului a provocat haos, a explicat şeful executivului de la Budapesta.

Invitat compare actuala situaţie cu decizia Ungariei din 1989, de a-şi deschide graniţa vestică, Orban a răspuns refugiaţii germani nu se aflau acolo ilegal, au respectat legea şi Ungaria a fost de acord -i lase părăsească ţara cu destinaţia Vestul Europei. „Dar acum străinii ne violează frontierele”, a spus Orban.

Întrebat cum se simte în calitate de „personaj negativ” al Europei, Orban a spus nu poate acţiona altfel. „Noi, ungurii, garantăm libera circulaţie a europenilor şi ne apărăm graniţele. Migranţii sunt înşelaţi atât de traficanţii de persoane, cât şi de politicienii europeni cu promisiunea unei vieţi mai bune şi cu dreptul de a rămâne, chiar şi după ce va fi din nou pace în ţările lor natale. Mierea care curge pe străzile din Germania va fi în curând mai puţin dulce decât au sperat. Nivelul de trai este stabilit de performanţă, nu de nevoi”, a avertizat Orban.

Premierul ungar a salutat eforturile Turciei în gestionarea chestiunii imigraţiei. „Ar trebui ţinem câte o slujba religioasă pe săptămână pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan”, a susţinut premierul conservator. în schimb, Orban a cerut Bruxelles-ului exercite o mai mare presiune asupra Greciei, care, în opinia sa, de ani de zile nu reuşeşte protejeze frontierele externe ale Uniunii Europene. „Dacă Grecia şi-ar fi respectat obligaţiile, acum n-ar mai fi existat o criză a refugiaţilor„, a insistat el.

Referitor la pericolul islamizării, Orban a insistat respectă Islamul dar , din cauza imigraţiei, în viitorul apropiat musulmanii vor deveni majoritari în Europa. „Dacă Europa permite o competiţie a culturilor, va pierde”, a avertizat el.

De la Londra la Berlin, zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în capitale occidentale în favoarea primirii refugiaţilor. Solidaritatea lor se revarsă în timp ce în estul Europei, liderul conservator Viktor Orban propune un ajutor de 3 miliarde de euro pentru Turcia, Liban şi Iordania, ţări sufocate de peste 4 milioane de refugiaţi sirieni. Asta în speranţa astfel va fi curmat fluxul de pribegi.

Tranzitată în ultimele săptămâni de 180 de mii de oameni, Ungaria speră le blocheze trecerea începând din 15 septembrie, cu un gard dublu din sârmă ghimpată şi militari desfăşuraţi la frontieră cu Serbia. Însă, aceşti oameni par decişi continue oricât de greu le-ar fi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS