10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidroelectrica va scoate la licitaţie în noiembrie circa 40 de microhidrocentrale

Hidroelectrica va scoate la licitaţie în noiembrie circa 40 de microhidrocentrale

Producătorul de energie de stat Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, va scoate la licitaţie în luna noiembrie circa 40 de microhidrocentrale, pentru care estimează că va încasa 70 milioane de lei (15,8 mil. euro), a declarat administratorul judiciar al companiei, avocatul Remus Borza.

Puterea instalată a acestora este de până la 1,3 MW fiecare. Puterea totală instalată a microhidrocentralelor este de circa 25 MW”, a precizat Borza. Unităţile de producţie a energiei sunt din judeţele Vâlcea, Suceava, Bacău, Neamţ, Hunedoara, Maramureş, Braşov, Arad, Sibiu, Argeş, Buzău şi Timiş. Compania de stat a vândut doar două dintre cele 34 de microhideocentrale scoase la vânzare prin licitaţie în luna iulie, pentru care a încasat aproape 4 milioane de lei, scrie wall-street.ro. Microhidrocentrală Călugăriţă de pe răul Valea lui Stan (judeţul Argeş) a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu 1,7 milioane lei, iar a două microhidrocentrală, Vlădeşti, aflată în bazinul răului Olăneşti din judeţul Vâlcea, a fost adjudecată de firma Roski Air Service, cu 2,2 milioane lei.

Hidroelectrica mai deţine 128 de microhidrocentrale cu o putere instalată de până la 4 MW fiecare. Compania de stat a înregistrat în primul semestru un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decât nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, când societatea a raportat un rezultat de 510 milioane lei.

Cifra de afaceri a crescut cu aproape 300 milioane lei în prima jumătate a anului, la 1,85 miliarde lei. Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a două oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedura de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS